сряда, 13 май 2020 г.

ОТ МИНАЛОТО: Къде арменците във Варна са празнували 20-годишнината на Независимостта на Армения през 1938 г. на която е присъствал и е бил говорител Ген. Карекин Нъждех?

Ген.. Карекин Нъждех 28.05.1938, Варна

Автор: П-р Нерсес Кетикян

13.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 28 май 1918 година арменският народ след 600 годишно прекъсване, с последни сили, побеждавайки турската армия, обявява своята
Независима държава – Република Армения. За съжаление демократичната система в
Армения през 1920 година претърпява поражение и след капитулацията от страна на Червената армия през 1921 година е обявена Арменската Съветска Социалистическа Република.

Веднага след промените комунистите започват репресивни действия срещу демократичните и националистични сили на Армения. Мнозина от тях са арестувани и убити. Но други успяват да избягат и намерят подслон в страни, където комунистическият призрак все още не е достигнал.

Ген.. Карекин Нъждех 28.05.1938, Варна
Една от страните, където много арменски политически и национални деятели намирата подслон е България. Сред тях са Генерал Карекин Нъждех, арменският поет Хамастех, финансовият министър на Република Армения Саркис Араратян и други.

През 1938 година арменците по целия святс изключение на страните под комунистически режим, с големи празненства отбелязват 20-годишнината на Независимостта на Армения. В България също във всички по големите градове биват организирани празнични мероприятия.

Сред тях е и Варна.

За радост от празника в град Варна са запазени снимки, които често арменците по света публикуват, понеже в две от тях се вижда Ген. Карекин Нъждех, който е бил и говорител на празника.

След изучаване на снимките успях да разбера къде арменската общност в град Варна е отбелязала 20-годишнината на Независимостта на Армения.

Паметникът на Граничаря
Това е Паметникът на Граничаря в Морската градина – Варна.

В близост е до Природонаучния музей, който някога се е ползвал за граничен пост. По време на Първата световна война, в периода 1916 година септември - офицери и войници от XV-та погранична дружина са подложени на обстрел. Не само не отстъпват, но и преминават в настъпление, удържайки до идването на регулярните въоръжени сили. Много бойци дават живота си за Отечеството.

На следващата година - 1917, макар в условия на лишения, техните бойни другари заедно с варненци започват изграждане на паметник в чест на загиналите за обединението на Отечеството офицери и войници от 15-а гранична дружина. По първоначален проект на архитект Евгени Дякович, над самия постамент е поставен изработеният от Кирил Шиваров орел от мрамор с прибрани криле. В този период паметникът е известен и като Орловия паметник. По-късно (около 1922 година), за да бъде още по-силна скулптурната композиция, е заменена с тази, която е и до днес – "Граничар с куче".

На три от страните на постамента има плочи, на които са изписани имената на загиналите в битката. От задната страна на скулптурата на една от мраморните плочи са изписани местата, където загиват граничарите. През десетилетията със скромни средства граничарите са поддържали паметника, а през 1998 година с тържество се отпразнува основната реставрация на паметника.

Ще продължаваме да търсим нови данни от историята на арменската общност в България, които са неизвестни за нашето поколение.

Никой не е забравен, нищо не е забравено !


Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар