сряда, 27 май 2020 г.

ЧОВЕШКИ СЪДБИ: От ужасите на Арменския геноцид до нацистките концлагери – Историята на Михран Мавиян



Автор: Музей-институт на Арменския геноцид

27.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Михран Мавиян е роден на 26 юли 1900 година в Адабазар. През лятото на 1915 година турските власти започват
избиването и депортацията в Адабазар, където са живели 25 000 арменци. Цялото семейство на Мавиян загиват, спасяват се само трите деца – Михран, сестра му и брат му. През октомври 1918 година, след примирието на Мудрос те заедно с други 4000 арменци се връщат в Адабазар, където намират дома си разрушен и се принуждават да напуснат родното място. Около 300 арменци, които все пак решават да останат, по-късно биват избити. След дълго скитане, Михран Мавиян през 1923 година пристига във Франция, установява се в Марсилия и развива активна обществена дейност. Бил е член на Комитета за подпомагане на Армения, а от 1928 година – на Комунистическа партия във Франция.

През 1940-1944 год., през годините на германската окупация на Франция, Мавиян е участвал във френската съпротива, членува в групата на арменския герой на френската съпротива Мисак Манушян. Мавиян в спомените си пише: „След 1941 година хитлеристите изхвърлиха маските си на „добри завоеватели”. Започнаха от евреите, които принуждаваха да носят на гърдите си жълтите звезди. После събраха заедно всички жени, мъже, старци и деца, и ги заведоха в Дранс. Всичко това ми припомняше трагедията на арменците през 1915 година.”

Арменски квартал в Адапазар
В групата на Манушян имаше представители и на други националности, в това число и един евреин на име Лео, който бе бивш борец в интернационалната бригада, която през 1936-1939 год. в Испания се е борила срещу итало-германските завоеватели и фашистите. Става ясно, че трябва да го крият. Мавиян взема от Арменската апостолическа църква свидетелството на Левон Басмаджян от Адабазар, въз основа на което изготвят документи за Лео като работник в германско летище, което се строи в град Конш. Михран в книгата си отбелязва, че Лео оправдава всички тези усилия, превръщайки се в един от най-смелите борци в групата на Манушян.

Мисак Манушян
Но делото на група от арменската съпротива в окупирания Париж няма как да остане незабелязана от германската полиция. На 22 февруари 1944 година е арестуван Манушян и заедно с няколко негови бойни приятели, са разстреляни в Мон-Валериан, недалеч от Париж. В същото място през годините на окупацията са разстреляни над 4500 души. Мавиян е арестуван следващия ден, на 23 февруари, затварят го в затвора „Френ”, който е предназначен за онези, които са осъдени на смърт, а оттам единственият „изход” са концентрационните лагери. След като един месец е подлаган на изтезания и разпити, Мавиян е преместен в концлагера „Компиен”, предвиден за политически затворници и военнопленници: „Вече нямах име или фамилия, а само номер – 29063”.

Той е преместен във фабриката на смъртта
„Аушвиц”, на портите на която е написано:
„Трудът дава свобода”
На 27 април 1944 година заедно с още 1800 души Мавиян го водят в Германия. Той е преместен във фабриката на смъртта „Аушвиц”, на портите на която е написано: „Трудът дава свобода”. Мавиян отбелязва, че пушекът, който непрекъснато излиза от камината на каменната квадратна постройка в „Аушвиц”, се превръща в неговия кошмар. От Аушвиц до Бухенвалд, после в Флосенбург, който „в сравнение с Бухенвалд бе ад. Никой не излизаше оттам жив.”  В концлагера Мавиян става очевидец на нечовешките зверства на нацистите, смъртта на свои приятели, в това число и един арменец, претърпява безброй лишения.

Аушвиц
През 1945 година във Флосенбург водят политически затворници и от други концлагери. Евреите биват убивани на място, а другите ги принуждават да вървят към планините. На 20 април концлагерът е изпразнен. „Отново преживявам юношеските си години, пътя на изселването на моя народ. Виждам трупове на арменци, хвърлени покрай пътищата за храна на вълците и гаргите. А сега вървя покрай труповете на хора, които принадлежат на различни народности от цяла Европа.”, пише Мавиян.

Приближават американски военни машини, в небето се виждат самолети, които не са германски. Мавиян разбира, че вървящите по полите на планината вече не са затворници, а свидетели на престъпления и убийството им бе задължително условие за германските есесовци, които вече бяха в паника. Започва да бяга, носейки на гърба си приятеля си  Бешар.

„От отвъдното на престъплението”
Дълга си към загиналите другари той отдава през 1946 година. На 10 юни той заминава в Германия, Дахау, бивш концентрационен лагер, който е превърнат в съдебна зала и дава показания срещу германските престъпници на Флосенбург.

Спасявайки евреина Лео, участвайки в съпротивата, преминавайки през ужасите на германските концентрационни лагери, бивайки не човек, а просто номер (Аушвиц – 186060, Бухенвалд – 53350, Флосенбург – 10018), който бе нужен, за да запазва бройката, Михран Мавиян успява да преживее и да се върне във Франция, където издава своите спомени – „От отвъдното на престъплението” (1976). Във въведението той изразява надежда, че книгата му ще стане паметник на приятелите му, които загинаха в хитлеровите лагери на смъртта и надгробен камък на баща му – Минас Мавиян, който бе убит от турците и остана без гроб.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар