понеделник, 18 май 2020 г.

ХРАМОВЕ В АРМЕНИЯ: Ахтала – крепост и манастир (СНИМКИ)


18.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В град Ахтала, област Лори, са  се съхранили исторически паметници. Там се намира известната крепост на Ахтала и църквата
„Сурп Асдвадзадзин“ (Св. Богородица).


Около хълма Сурп Кеворк са открити 210 гробници с каменни ковчези. Намерените предмети датират от VIII-VI век пр. Хр. Други паметници на Ахтала са манастирът „Сурп Йеррортутюн“ (Св. Троица) с две църкви и два параклиса, църквата „Аракелоц“ (Св. Апостоли) и „Сурп Кеворк“ (13 в.) и двете църкви (13 в.), намиращи се на запад от крепостта на Ахтала.
В ранното средновековие местността се е наричала Акараг, през 12-13 век – Бъхънцаханк (в прев. Медна руда), а името Ахтала е получила през късното средновековие.
Манастирът „Сурп Асдвадзадзин“ е бил най-големият халкидонски манастир в Армения и е изпълнявал значителна духовна, образователна и културна роля през 12-13 век.
През 13 век Иване I Закарян превърнал манастира в халкидонски приорат. Бъхънцаханк е станал религиозен център на арменците, които са били миряни на грузинската църква, армено-грузинско училище. В манастира е служил през 13-ти век Симеон Бъхънцаханеци. Там поравно са изследвани и арменски, и грузински ръкописи.
Според историка Степанос Орпелян, тук Иване I Закарян е пазил Асдвадзънгал Сурп Хач (Кръстът, който сдържал парче от Светия Кръст), принадлежал на семейство Орпелян, подарък от княз Васаг Брошян. През 1216 год. Иване I Закарян го подарява на манастира Нораванк.
Според историците Вартан Аревелци и Гирагос Канцагеци, през 1227 год. в манастира, пред църквата, която сам той е построил е погребан Иване I. А през 1250 год., до баща си е погребан Авак Закарян.
Територията на манастира през 10-ти век, по време на властта на Пакрадуни, е заградена с пирамидални стени. Главният вход е от север – една мощна и голяма порта. От двете страни се издигат триетажни кули с форма на пирамида. Стените са от базалт.
През 1976-78 год. манастирът частично е ремонтиран. В подземните коридори се виждат следи от останки  на канализационна система.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар