четвъртък, 14 май 2020 г.

ЛЮБОПИТНО: Първите производители на арменската бира


Автор: Рубен Шухян, Sputnik Армения

14.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Историята за правене на бира в Армения стига до далечното минало. Известен факт е, че още през V век преди Христа гръцкият историк Ксенофонт в труда си „Анабазис” споменава, че в Армения той е вкусвал бира, отбелязвайки начина на приготовление на това питие и отличните вкусови особености.
Когато през 80-те години на XIX век в Руската империя  започва масово производство на
бутилирана бира, фабрики за производство на бира започват да се основават и в Кавказ, в това число и в Ереван, в Александрапол (Гюмри) и в Карс. Основната суровина на бирата, висококачествения ечемик, производителите получават от региона на Карс.


Водещият производител на бира в Ереван, който тогава е център на губернията, е Арутюн Аветянц. Фабриката му за бира е разположена в едно от най-красивите места около Ереван, на брега на река Храздан, близо до моста „Победа” в днешния град. Арутюн Аветянц на същото място е наследил фабрика за памук от баща си Хачатур Аветянц. Той разширява производството и основава нов цех за обработка на ориз. След това, през 1892 година започва да внася съответни машини за производство на бутилирана бира и основава фабриката „Занга”.

Според съвременници, бирата на Аветянц имала отлични вкусови качества, на които помага и висококачествената питейна вода в ереванския регион, която са използвали в производството. Бирата „Занга” е търсена не само в Кавказ, а и в Русия и в Европа. През 1910 година бирата на Аветянц спечелва високите награди на изложенията в Рим и в Наполи.

На снимката се вижда етикетът
на арменската бира „Бок-Бир”.
В Александрапол към края на XIX век производители на бира са бизнесмените Егор Осканов (Восканян), Хамазасп Цахикян и М. Дзитохцян. Техните продукти се продават в различните градове на Кавказ. В Тифлис фабриката има собствен бутиков магазин, където продават големи количества бира.

На снимката се вижда бирата „Александрапол”, която е произведена във фабриката на Егор Осканов. На етикета се вижда, че на арменски език е отбелязано и името на производителя, както и образа на ордена „За усърдие”, който Осканов получил от Руската империя.

Фабрики за бира съществуваха и в град  Карс, който с бързи темпове се развиваше. Водещи производители на бира в града бяха братята Меликови и фабриката на А. Бауер. 
Продуктите на тези две фабрики също бяха много търсени извън границите на империята.

На снимката се вижда етикет 
на бирата на братя Меликови.

Трябва да отбележим, че една от най-големите фабрики за производство на бира в Кавказ е тази на арменския бизнесмен И. Тертеров (Тертерян) с марката „Надежда”, която се намира в град Владикавказ.


На снимката се вижда етикета 
на бира от марка „Надежда”.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян
Редактирано от Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар