понеделник, 15 юни 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: Манук Бей – Балкански дипломат с арменски произход, роден в гр. Русе, който става ключова фигура за Букурещкия мирен договор през 1812 година

Източник: Armenpres.am
15.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Кой е Манук Бей (Емануел Мирзаян), който е изиграл ключова роля за Букурещкия мирен договор между Османска империя и
Русия през 1812 година. Преди три години по повод 200-годипнината от смъртта на един велик син на арменския народ, за него е писало румънското издание Adevarul.ro.

Кой е Манук Бей (Емануел Мирзаян)

Основателят на едно от най-известните ханчета в Букурещ – „Hanul lui Manuk” е арменец по произход - Манук Бей или Емануел Мирзаян. Той е роден през 1769 година в град Русе в семейство на търговци.

Бил е служител в канцеларията на Мустафа Байрактар (Алемдар) паша. Османският султан Мустафа IV е провъзгласил Манук за драгоман (1) на Високата Порта (2) на Османската империя и го е удостоил с титлата бей (3).
Великият везир Мустафа паша, през 1807 година, по време на руска-турската война, е назначен за командир на турските войски, които стигат до Румъния. Той е убит в резултат от въстанието на еничарите, които не са получили заплатите си, а Манук Бей, който е секретар и касиер на пашата, първо бяга към Русчук (Русе), а после до Цариград. Когато се установява в Букурещ, започва да се занимава с посредничество между Османска империя и Русия.

„През 1811 година Високата Порта веднага инструктира Манук Бей да се заеме с установяването на мир при условие – да не отстъпва територии. Това доказва, че Манук не е бил прекъснал отношенията си с турците и се е ползвал с пълното им доверие, продължавайки да работи с тях. Следователно Манук бил таен шпионин на турците, който формално бяга, за да създаде илюзия, че е жертва на гонение от турците. На 16/28 май 1812 година мирният договор, подписан в Букурещ предвижда тъкмо териториални отстъпки, което предизвикал голям гняв в Истанбул. Той умело е използван от агентите на френския император Наполеон I, който се готви за война срещу Русия”, пише историкът Паул Штефанеску в книгата си „Загадките на румънската история”.

Манук Бей успява да избяга от отмъщението на Османската империя

През пролетта на 1813 година Манук решава да напусне страната и инструктира Асатур Аветянц да се занимава с делата му и да продаде красивия хан, който тогава бил много известен. Но не се намерил купувач, въпреки че много хора са заинтересувани от продажбата му, сред които и Йоан Караджа. Наемателите не плащат дори част от задълженията си. Манук бяга от Румъния, понеже турците започват да отмъщават на всички онези, които са отговорни за Букурещкия мирен договор. Няколко души са убити и Манук разбира, че го очаква същата съдба, понеже турците подозират, че е минал на страната на руснаците. Той решава да напусне страната.

Кой предава Манук Бей

Учителят на децата на Манук – Мъсер Мъсерянц съставя биографията му, която е въз основа на документи и свидетелства на съвременници. Според тази биография, предателят на Манук Бей е румънският княз Вода Караджа.
„Румънският княз Караджа Вода предаде Манук Бей, представяйки се за приятел. Често казваше за Манук Бей, че е негов близък и спасител. Ако не по-рано, то поне тогава, когато пашата пристигна в Букурещ, трябваше да предупреди Манук Бей каква опасност го застрашава. Но Караджа постъпи другояче. Той бе повече заинтересуван от убийството на Манук Бей, отколкото на Рамиз паша”, пише в труда си Мъсерянц.

Според биографията на Манук Бей, Дели-Баса – убиецът на Рамиз паша, се е срещнал с Манук Бей и признал, че Караджа е поръчал и неговото убийство, показвайки императорски указ. Манук Бей успява да избяга към Трансилвания с помощта на един австрийски вестител, след което стига до Франция.

Смъртта на Манук Бей

Арменският архиепископ Крикор Закарян в едно писмо, датиращо от 23 юни 1817 година, описва смъртта на Манук Бей. „На Манук Бей му бяха казали, че покрай мястото, където той живее, ще мине княз Бенигсен, командир на армията. На 20-и, същия месец, Манук отиде да посрещне княз Бенигсен, Рустевич и Бахметов, и да им окаже почести. Той ги заведе в дома си. Направи няколко опита да слезе от коня, но падна в безсъзнание на стълбите.

Генералите веднага внесоха тялото в дома му, сложиха го на дивана и напръскаха лицето му с вода. Успяха да го свестят. Манук поиска вода и каза да му вземат кръв, но тогава нито неговият, нито техният лекар бяха там. Докато пристигнат лекарите от града, около 8 часа вечерта той почина в присъствието на князете. Така завърши земният живот на Манук Бей”, се казва в писмото на архиепископ Закарян.

1 - Драгоман е официална титла на личност в средновековната дипломация, която има функциите на преводач и посредник между Османската империя, страните от Близкия изток и европейските дипломатически и търговски представителства в тях.
2 - Високата порта е термин, с който се обозначава диванът на Османската империя, в който се изработва държавната политика.
3 - Бей (или бег, бек) е тюркска титла, първоначално означавала водач на малка племенна група. По-късно тя започва да се отнася за владетелите на независими или васални княжества, както и за управителите на провинции в много страни от Близкия изток. Областта, управлявана от бея се нарича бейлик.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар