понеделник, 1 юни 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: Сър Пол Чатър (Хачик Бохос Асдвадзадурян) – „Бащата на Хонконг”


Изготви: П-р Нерсес Кетикян

01.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – За най-известния арменец в Китай се счита Хачик Бохос Асдвадзадурян или самият Сър Пол Чатър. Той е работил
като помирителен съдия в Хонконг, бил е член на изпълнителния и законодателния съвети, собственик на много компании, както и над 40 години е бил първи съветник на генерал-губернатора на Хонконг.

Хачик Бохос Асдвадзадурян е роден на 8 септември 1846 година в Калкута (Индия), в многодетно семейство. Кръстен е в Арменската църква Св. Назарет. Баща му Павел е член на индийската гражданска служба, а майка му Мариам – домакиня, която е възпитала 14 деца. По всичко личи, че животът трябва да върви по нормален начин, но докато Хачик е на 7 години, умира баща му, а след две години – майка му.

Децата са преместени в сиропиталище. Хачик започва да учи в колеж La Martiniere в Калкута. След като навършва 18 години, веднага заминава в Хонконг, за да печели пари и да събере братята и сестрите. В Хонконг той започва да работи като помощник управител на една банка. После с помощта на едно еврейско семейство изучава тайните на хонконгската борса и се превръща в едър финансов брокер, същевременно се занимава с търговия на злато и ниви.

Благодарение на своето трудолюбие и изключителни делови способности, скоро Хачик се превръща в голям богаташ. Той става собственик на големи банки, имоти, търговско пристанище и се превръща в един от най-богатите и влиятелни хора по това време в цяла Азия. Благодарение на неговата икономическа дейност, до днес Хонконг има свое уникално място в световната икономика.

През 1886 година с помощта на вече Пол Чатър е създадена млечна ферма (днес тя е известна с името „Dairy Farm International Holdings”). В същата година той става член на Законодателния съвет на Хонконг. Използвайки връзките си с изпълнителния и законодателния съвети, през 1890 година в старото гробище на Ванча Чатър основава първата електростанция в колонията. Освен това, с негова подкрепа се построяват Университета в Хонконг, много училища, болници, жилищни сгради, както и пристанището на Хонконг.

С усилията на английските власти Чатър осъществява проекта „Praya Rocla Mation”, с който до бреговете на град Виктория изсипват пръст в морето и го превръщат в суша. На това място са построени хиляди жилища.

През 1897 година английското правителство го удостоява с орден St. Michael и St, George, а през 1902 година е удостоен с титла рицар и започват да го наричат Сър Пол Чатър.

„Този млад арменец изпълни със себе си целия Хонконг. Той е навсякъде, не може да се направи нищо без негово знание и участие. Той е бащата на Хонконг.”, пише в историческите документи.
Чатър е любител на крикета и конната езда. Често прекарва времето си в клуба по крикет в Хонконг и не пропуска ежеседмичните конни надбягвания.

През 1872 година той основава собствен хиподрум  (Chater Stable). През 1955 година в негова чест авторитетната награда „Тройна Корона” в конните състезания на Хонконг е наречена Hong Kong Champions & Chater Cup.

Заедно с любовта си към Хонконг, Хачик Бохос Асдвадзадурян е и голям дарител за арменците по цял свят. През целия си живот той е дарил огромни суми за социални, обществени, духовни и образователни арменски организации в Хонконг, Калкута, Лондон, Париж, Нанкин и Пекин. Освен това той е направил големи дарения на Арменските църкви в Индия, помогнал е на сираци с арменски произход, построил е арменския старчески дом в Калкута, за да подпомага оцелелите арменци от Геноцида над арменците, във Великобритания основава „Благотворителна Фондация за Арменски Бежанци”.

Хачик Бохос Асдвадзадурян или Сър Пол Чатър умира през 1926 година, погребан е в гробището на Хонконг. Понеже няма деца, според завещанието му част от имуществото му е дадено на Арменската църква Св. Назарет в Калкута, както и на няколко арменски църкви в Индия и в югоизточна Азия. Другата част от богатството му е оставено на колежа, където той е получил образованието си.

И днес много сгради, улици, паркове, станция на метро и други обществени обекти в Хонконг носят името на Сър Пол Чатър.


Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар