сряда, 10 юни 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: Кеворк Налбандян – Авторът на химна на Етиопия


Изготви: Пастор Нерсес Кетикян
10.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В света има страни, където местните арменци са малко на брой, но „арменската следа”, приносът им за развитието и
прогреса на страната, е очевиден.

Една от тези страни е Етиопия, с която Армения има дълга историческа и духовна връзка.

В тази древна страна малката арменска общност винаги е имала своето важно място в най-различни държавни и културни сфери.

Имало е време, когато броят на арменците в Етиопия е стигал до няколко хиляди души, но днес в Адис Абеба са регистрирани само 100 арменци. Но учудващото е, че там може да чуете много истории за тази малка общност. Един от тези учудващи факти е химнът на Етиопия, който е написан от арменеца Кеворк Налбандян.

Кеворк Налбандян е роден в град Айнтап (Арменска Киликия, днешна Турция). Началното си образование е получил в местното училище. В училищата на Зейтун и Килис е преподавал музика. Можел е да свири на канон, цигулка, духови инструменти, пеел и е пишел музика.

В Константинопол (дн. Истанбул), Налбандян е изучавал теория на арменската музика лично под ръководството на архимандрит Гомидас. През 1919 година се е преместил в Алепо – Сирия и е продължил преподавателската си дейност. Бил е награден с Академичен орден от френското правителство.

През 1924 година се мести в Йерусалим, Израел и в Арменската патриаршия създава детски хор от арменски сираци, оцелели от Геноцида. Същата година императорът на Етиопия при свое посещение в Йерусалим и в Арменската патриаршия слуша възхитен изпълненията на сираците. След тържеството той моли Патриарха да му подари този хор, за който той ще полага бащински грижи. И така, императорът осиновява 40 арменски деца и с тях се връща в Адис Абеба. 

Там под ръководството на Налбандян тези деца съставят императорския оркестър. Императорът наистина полага грижи за тях, всички получават образование, жилища и работа.

Но най-интересното е това, че скоро Кеворк Налбандян става автор на химна на Етиопия, който е звучал до 1992 година.

Талантливият арменски музикант Кеворк Налбандян умира през 1963 година в Етиопия.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар