петък, 12 юни 2020 г.

ЛЮБОПИТНО: Защо векове наред колумбийците са благодарни на арменците?

Автор: Лаура Саркисян, Sputnik Армения

12.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Армения –  един от известните туристически
градове в Колумбия, е именуван в чест на арменците, които са основоположници на производството на кафе.

Колумбийското кафе е известно по целия свят. Колумбия е най-големият производител на кафе „Арабика”. Те обработват и изнасят по целия свят няколко вида „Арабика”. Колумбийското кафе, което е известно с високия си клас, осигурява по-голямата част от държавния бюджет.

Но малцина знаят, че арменците, които са емигрирали от Антиохия, са започнали производството на кафе в Колумбия.

„Арменците са занесли кафето в Колумбия, това е всеизвестен факт. Семейството, което е положило основите на производството на кафе и е основало първата плантация за кафе, е дошло в Колумбия от Антиохия” –  казва представителят на компанията HALDI.CO в Армения Тигран Акобян.

Град Армения, Колумбия
Град Армения, който е основан през XIX век в Колумбия, е наречен така като благодарност към арменците, както и в памет на жертвите от Геноцида в Османска Турция.

„За съжаление днес в Колумбия няма арменска общност. А тези, които са останали, вече са асимилирани и нищо не знаят за корените си”, казва Акобян.
След като Армения става член на Евразийския икономически съюз, колумбийците започват да се интересуват от арменския пазар. По инициативата на Тигран Акобян, една от големите фирми за кафе в Колумбия HALGI.CO, която е и научно-изследователски институт, отваря свое представителство в Ереван.
Компанията се занимава с производство и отглеждане на кафе от 1977 година. Технологиите на компанията позволяват да се получат най-различни аромати и вкусове без използване на химически съставки.

„В момента компанията произвежда кафе с 30 аромата”, казва Акобян.
Армения внася 18 вида колумбийско кафе и на много места вече се използва и колумбийският начин за приготвяне на кафе. В Колумбия има и няколко вида кафе от семейство „Армения”, които са уникални и от тях се произвежда ограничено количество.

От 2012 година кафе „Армения” е част от официалното меню на президента на Колумбия, с което черпят и официалните гости на страната.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар