вторник, 2 юни 2020 г.

ДИАСПОРА: Тайните на Арменската Църква „Св. Кеворк” в Тбилиси и уникални исторически факти



Автор: Лаура Саркисян, Sputnik Армения
02.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Невъзможно е да се представи съвременен Тбилиси без най-колоритната църква в Грузия – „Св. Кеворк”, която векове
наред е помогнала на арменците в Грузия да съхранят националната си идентичност.

Църквата е била ремонтирана през 2013-2015 год. по инициативата на архиерея на Арменската епархия в Грузия епископ Вазген Мирзаханян и с финансовата подкрепа на известния арменски бизнесмен и филантроп Рубен Варданян, както и на бившия премиер на Грузия - Бидзина Иванишвили.

„След ремонтите туристите по-често посещават Църквата, която привлича с архитектурата и с историята си. Ние всеки ден разказваме на туристите за вярата, традициите и обичаите на арменците”, разказва духовният пастир на църквата свещеник Нарек Кушчян.

Църквата има уникална енергия и атмосфера. Особена колоритност придават стенописите, които са открити по време на ремонтните дейности и са рисувани през XIV-XV век.

Стените на храм „Св. Кеворк” са рисувани с образи от Стария Завет – „Изгонването на Адам и Ева от Рая”, както и „Изкушението”, които са изографисани от представителите на династията Ховнатанян. Под купола е нарисуван лика на Христос, около когото са разположени апостолите. По-късните стенописи са рисувани от Геворг Башинджахян, велик арменски художник от XX век.

„Стенописите са открити по време на ремонтните дейности. Самите ние не знаехме за тяхното съществуване. Специалистите твърдят, че това е само първия слой, а под тях има още слоеве, и за да не повредим първия слой, не рискувахме и не продължихме напред”, отбелязва духовният пастир.

Църквата е била променена и отвън. Вместо мазилката отпред, тя е облицована с тухли. Арменската църква „Св. Кеворк” е построена през 1251 година със средствата на княз Умек, който е родом от Маназкерт. Той е бил богат търговец в град Карин (Ерзурум). Със семейството си се мести да живее в Тбилиси, когато монголците превземат Карин през 1242 година.

Според историците, Умек не случайно е избрал мястото на църквата, тъй като преди нея, на същото място, през 631 година е била построена църквата „Крепостта на Св. Кеворк”. Арменците в Грузия са построили тази църква, след като Грузинската църква се отделя от Арменската през 607 година. Преди това двете църкви са били обединени, а грузинските свещеници са били ръкополагани в Св. Ечмиадзин.

Разделението е резултат от решението на грузинския католикос Кюрион I поради склонността на грузинските свещеници да се присъединяват към мощна Византия.

„Тъкмо тогава е била построена църквата „Крепостта на Св. Кеворк”, мястото на което през XIII век Умек построява новия храм, който се намира на един от площадите на Тбилиси – Майдан”, казва отец Нарек.

Църквата „Св. Кеворк” днес е Катедрален храм. Около нея през вековете са били погребани редица известни арменци. По време на ремонтните дейности са били открити тленни останки,
които са били препогребани според християнските обичаи.

Там са погребани бардът Саят-Нова, художникът Геворг Башинджахян, арменските командири на руската армия Михаил Лорис-Меликов, Ованес Лазарянц, Аршак Тер-Хукасов и Бейбут Шелковников, както и предишният архиерей на Епархията архиепископ Геворг Серайдарян.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар