петък, 5 юни 2020 г.

ГЕРОИ: Какво бе последното желание на Генерал Андраник и как арменският народ изпълни желанието на своя Велик Герой?



Автор: Сурен Степанян, Mediamax.am
05.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Според историците, които са изследвали живота на Генерал Андраник Озанян, няколко дни преди да почине, той вика съпругата си – Нъвард и казва: „За смъртта не ме боли, боли ме от това, че
турците ще се радват. Не ме е грижа за смъртта ми, а за това, че делото ми остава недовършено. Ако този път болестта ме вземе, тялото ми няма да го оставиш в чужди земи, непременно ще го занесеш в Армения. Ако в отечеството не ме приемат, ще накараш да отрежат показалеца ми и ще го изпратиш там, да го погребат някъде. Този пръст много е работил за отечеството и е много изморен, нека да почива родна земя.”

Това бе последното желание на националния герой на Армения и България Генерал Андраник Озанян. Той е погребан три пъти. Представяме Ви историите за трите гроба на Андраник и подробности за преместването на тленните останки на Генерала в Майка Армения.

Смъртта на Андраник

Последните години от живота си Андраник Озанян живее в град Фресно, щата Калифорния в САЩ. Поради здравословни проблеми през 1927 година докторите съветват Андраник да получи лечение в санаториум. Заедно с жена си – Нъвард Кюркчян той заминава в санаториума Ричърдсон Спрингс, близо до град Чико, щата Калифорния, където на 31 август 1927 година умира от ангина.

Погребението на Андраник във Фресно

Една седмица след смъртта му, на 7 септември, съратниците и приятелите го погребват  с военни почести в гробището „Арарат” в град Фресно. На погребението присъстват над 15 хиляди души, почти във всички арменски градове са организирани паметни вечери.

Погребението в Париж

Четири месеца след погребението в
Калифорния, през януари 1928 година, жена му и съратниците му започват да действат по въпроса тленните останки на Андраник да бъдат преместени в Съветска Армения и да бъдат погребани там. Ковчега му преместват във Франция, откъдето предвиждат да бъде преместен в Армения.

Но властите на Армения, която скоро е станала част от Съветския Съюз, чрез Арменския Благотворителен Комитет
уведомяват близките на Андраник, че не е подходящо преместването на тленните останки на Генерала в Армения. През тези години съветската пропаганда е представяла Андраник и арменските федаини като врагове на дружбата между народите и на съветската власт.

На 29 януари 1928 година тленните останки на Андраник са погребани в най-известното гробище на Париж – „Пер Лашез”. По късно, през 1945 година е поставен известният паметник на Андраник върху кон над гроба му.

Преместване в Армения и погребението в „Ерабълур”

В края на 1990-те години в Армения започва процедура по преместването и погребението на тленните останки на Генерал Андраник Озанян в Армения. Създадена е Правителствена комисия за координиране на процедурата, за председател на която е назначен министърът на отбраната на Армения Вахаршак Арутюнян.

„За нас като военнослужещи, бе въпрос за чест да изпълним последното желание на Андраник – да бъде погребан в отечеството. Това бе голяма символика за една държава, която бе победила във войната. Създадохме правителствена комисия, членове на която бяха военни, политически и културни деятели, а аз бях председател. Срещнахме се няколко пъти в министерството на отбраната и обсъдихме възможностите за преместването.”, разказва по-късно Вахаршак Арутюнян.

Арменските власти много бързо съгласуват подробностите с властите на Франция. Министър Арутюнян създава специална група от военни и служители на министерството, която трябва да замине във Франция и да организира процеса. На 18 февруари 2000 година през нощта тленните останки на Андраник пристигат в Ереван.

Директорът на агенция „ФотоЛур” Мелик Багдасарян в тия дни непрекъснато снима последното изпращане на Андраник.

„Огромна тълпа бе събрана в Спортно-концертния комплекс, където бе поставен ковчегът на Андраник. Хиляди хора на различна възраст идваха, за да се сбогуват със своя герой. Сред тях бе един старец с побеляла коса, който е бил войник на Андраник.”, разказва той.

Следващият ден ковчегът е преместен в Пъвопрестолния Храм Св. Ечмиадзин, където Н.С. Карекин II, Католикос на всички арменци отслужва Възпоменателна Св. Литургия.

От Св. Ечмиадзин тленните останки на Генерала са докарани до гробищния парк „Ерабълур”, където са погребани героите от Карабахската война в началото на 1990-те години.

Генерал Андраник Озанян е погребан до друг велик арменец – Вазген Саркисян, първият министър на отбраната на Република Армения, който създаде победната армия на Армения и под неговото командване арменския народ победи във войната за освобождението на Арцах (Карабах).

Днес двамата велики синове почиват в мир сред своите съратници и други достойни синове на арменския народ.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар