четвъртък, 28 май 2020 г.

28 МАЙ, 1918 ГОДИНА: След тази дата всеки един арменец, независимо къде се намира, с високо вдигната глава застава пред народите – Поздравително слово на пастор Нерсес Кетикян



Пастор Нерсес Кетикян, 28.05.2020 г.

28 МАЙ, 1918 ГОДИНА!

Този ден стана Венецът на победата за вековната освободителна борба на арменския народ. На този ден бе обявено създаването на свободна и независима Република Армения.

Тя съществува само две години и половина. Много малко време за една
новосъздадена държава. Но този малък период бе достатъчен, за да се промени вътрешната настройка на арменския народ. Отново бе възстановена ценностната система, която проповядва държавност и сила. Мъченията и покорството под турско, персийско и руско иго бяха останали в историята.

АРМЕНИЯ ОТНОВО БЕ ДЪРЖАВА.

Ако преди 28 май арменците, пръснати по целия свят, се опитваха да се обединят и да съхранят своята идентичност около църквата, партиите, организациите, то след този ден имаше само едно, около което арменския народ можеше наистина да се обедини и да се чувства Нация. Това бе държавата АРМЕНИЯ, това бе нашето ОТЕЧЕСТВО.

До тази дата, арменците бяха поданици на различни държави, но след 28 май станаха граждани. ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА АРМЕНИЯ.

28 МАЙ, 1918 ГОДИНА!

Преди тази дата по голямата част от света смяташе, че Армения и арменския народ вече са история. Скептици не липсваха и сред нас. Но националното самосъхранение и свободолюбивият дух на арменския народ излязоха по-силни от всички черногледци и скептици по света.

НАЦИЯТА СЕ ОБЕДИНИ!

Арменския народ с последните си сили нанесе своя последен удар.
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!

Многохилядната турска армия загуби най-важната си битка. Умиращият от раните си арменски лъв с последни сили удари още веднъж. И този замах донесе … ВЪЗКРЕСЕНИЕ!

Битките на Сардарабад, Баш-Апаран и Харакилиса не бяха просто военни действия или победи. Там светът видя лицето и силата на арменския народ. Там светът започна да ни уважава и да се съобразява с нас. В тези битки не бе решена съдбата само на арменците, които все още живееха на земята на своите предци, а и съдбата на всеки един арменец по целия свят. След тази дата всеки един арменец, независимо къде се намираше, с високо вдигната глава заставаше пред народите.

Арменския народ победи вековния си враг с най-важното оръжие … просто искаше да живее и да твори. Победата ни срещу турците тогава ни вдъхнови, даде крила на следващите поколения. На тези, които героично се бореха и побеждаваха срещу фашизма през Втората световна война. На тези, които героично воюваха за освобождаването на Планински Карабах, нашият Арцах.
Мили братя и сестри арменци,

Днес светът гледа на Армения, като страна, която е победила многомилионният турски свят. Днес светът се съобразява с нас. При всеки опит да наложи своите правила, получава звучен шамар и народът с висок глас заявява:

НАШЕТО ОТЕЧЕСТВО, НАШИТЕ ЗЕМИ И НАШАТА СВОБОДА НЕ СА ПРЕДМЕТ НА ПРЕГОВОРИ!

И всичко това дължим на тази дата:

28 МАЙ, 1918 ГОДИНА!

Честит празник на всички. 
Обичайте, милеете и се жертвайте за Вашето Отечество, за нашата Майка Армения. 
Тя е дом на всички арменци по света.
Нека Господ Бог да благослови Армения и Арменския Народ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар