четвъртък, 28 май 2020 г.

ГЕРОИ: Срещата между две легенди – Генерал Андраник Озанян и Маршал Ованес Бахрамян



Автор: Рубен Шухян, Sputnik Армения

28.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Представяме Ви любопитни факти за срещата между легендарния Генерал Андраник Озанян и бъдещия маршал
Ованес Бахрамян през м. март 1918 година.

Отстъпваща войска

През м. февруари 1918 година редовната армия на Турция, нарушавайки прекратяването на огъня в Кавказкия фронт, започва широкомащабно нападение. Фактически, срещу надделяващите сили на Турция сами застават новосформираните арменски национални войски. Ситуацията става още по сложна заради неорганизираната работа на Закавказкото правителство, което се помещава в Тифлис. По тяхна вина окончателно са разрушени тилът и фронтовата линия.

В тези дни, когато Отечеството е в опасност, 20-годишният Ованес Бахрамян, който има вече достатъчен опит от участия в бойни действия, се записва в състава на специалната кавалерия. В началото на м. март 1918 година той заедно с група кавалеристи получава задача да тръгне от Карс към Сарихамиш, после да напредват към Ерзърум, където трябва да участват в отбраната на Ерзърум в състава на ударната дивизия, която действа на място под командването на Генерал Андраник.

Но на 12 март Ерзърум вече е паднал. Андраник, осигурил тила на хиляди арменски бежанци, чрез боеве отстъпва към Сарихамиш. На тази тъжна картина става свидетел и Ованес Бахрамян, и по-късно в спомените си пише как по пътя минават безкрайните ешелони на арменски бежанци заедно с добитъка и покъщнината, натоварени върху каруците, а от двете страни на пътя ги охраняват арменските войници.

Срещата с легендата

Срещата на Бахрамян с Ген. Андраник се провежда през м. март 1918 година, в село Хорасан, близо до Сарихамиш. Както отбелязва биографът на Бахрамян – Арамайис Мънацаканян, командирът на дивизиона Амирханян и началникът на авангарда Бахрамян застават пред Андраник и докладват за пристигането на дивизиона. Андраник ги изслушва, разпитва за състава, въоръжението и бойната сила. Той е много гневен и ругае коалиционното правителство на Закавказието, които са  разрушили фронтовата линия и са поставили в тежко положение арменците, оцелели от погромите.

После Генерал Андраник, съпроводен от Амирханян и Бахрамян, минава пред редовете на кавалеристите и ги поздравява. Кавалеристите с викове „Ура!” посрещат националния герой. Андраник заповядва дивизионът да тръгне към селището Кьоприкей, да се разположи там, да организира съпротива срещу турците и за известно време да предотврати напредъка на вражеските сили по посоката на село Хорасан, за да успеят бежанците да заминат оттам и да се спасят от клане. Дивизионът, в състава на който е взводът на Бахрамян, успешно изпълнява важната бойна задача.

Урокът на Андраник

Има още един интересен епизод от срещата между Генерал Андраник и Ованес Бахрамян. През 1968 година Маршал Баграмян е гост на студенти и преподаватели от Ереванския Държавен Университет, където той споделя своите спомени и отговаря на въпросите им. За срещата си с Андраник, Маршал Бахрамян  разказва следното:

В село Хорасан, след като се представя на Андраник, взводът на Бахрамян взема кратка почивка. Следващият ден, рано сутринта се случва неочакван инцидент. Андраник извиква при себе си Бахрамян и му удря един шамар. „Корнет Вано, твоите тридесет войници са моя надежда, но до мен стигнаха слухове, че част от тях отказват да воюват. Това е нашата родина и не е важно кой ръководи… Родината винаги ще живее чрез живота на най-преданите свои синове… Върви и постави ред в своя взвод.”, казва Андраник на Бахрамян.

По време на срещата в Университета Бахрамян споделя, че през пролетта на 1918 година мнозина войници протестират и казват: „стига колкото ние воювахме, сега да дойдат и синовете на богаташите да воюват.” И тъкмо това е станало причина за гнева на Андраник.

„Шамарът на Генерала ме направи Маршал. В никакъв случай не бива да се сърдим на Родината …”, казва Маршал Ованес Бахрамян на студентите.

Почит в Пер Лашез

През 1974 година, когато посещава  Париж, Маршал Бахрамян специално отива в гробището Пер Лашез. Там той поставя венец на гроба на Генерал Андраник и отдава военна почест. Върху венеца е написано: „Вечна памет на легендарния герой на Армения – Андраник, на когото съм имал честта да бъда войник през 1918 г. при тежък период за родината. О. Бахрамян”

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар