вторник, 12 май 2020 г.

ЛИЧНОСТИ: Агоп Зорян – директорът на Арменското училище в Шумен и убийството на Талат паша в Берлин



Автор: П-р Нерсес Кетикян

12.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В историята на арменския народ вечно ще се помни датата 15 март 1921 година, когато един арменски младеж на име Сохомон Тейлерян
застрелва в Берлин Талат паша, един от главните организатори на Арменския геноцид. Другарите по оръжие на Тейлерян в тази възмездителна операция са Агоп Зорян, Храч Папазян, Вахан Закарян, Липарит Назарянц.

За осъществяването на убийството на Талат паша своя уникална роля има Агоп Нишан Зорян.

Кой е той, който украси съзнателния си живот с геройства, но краят му бе много жесток, и то след репатрирането му в Армения?

Животът и дейността на Агоп Нишан Зорян, декан на историческия факултет към Ереванския държавен университет, директор на катедрата по история на арменския народ, директор на Арменското училище в град Шумен, все още не е оценен подобаващо.
Град Орду

Агоп Зорян е роден на 25 август 1894 година в град Орду на област Трабзон, в занаятчийското семейство на Нишан и Азнив. На 1902 г., на 8 годинишна възраст губи баща си, а майка му с неописуеми лишения и мъчения осигурява на четирите си деца подобаващо образование. След като завършва местното училище, на 14 годишна възраст той заминава в Константинопол и продължава образованието си в известната Арменска гимназия «Берберян», която с отлични оценки завършва през 1912 година.

В столицата на Османската империя Зорян се запознава и се запалва с идеите на политическа партия «Арменска Революционна Федерация» - Дашнагцутюн (АРФД) и на 18 годишна възраст става член на партията.

През 1912 година той се връща в родния град, където до 1914 година се занимава с учителска дейност. В началото на Първата световна война той е повикан на военна служба, но през 1915 година дезертира и бяга в България, където отначало се установява в Пловдив, а после в Шумен.

В град Шумен Агоп Зорян 4 години (1915-1919) е директор на местното арменско училище, същевременно преподава арменски и история.

Към средата на 1919 година се връща в Турция, търси и намира майка си, която по чудо е оцеляла от Геноцида над арменците. Много негови роднини са жестоко убити или депортирани от родните си места.

В Константинопол Агоп Зорян развива широка партийна дейност, избран е за делегат на Общото Събрание на АРФД и активно участва в организационните дейности в градовете Бардизаг, Адабазар и Измир.
Лозанския университет

За да получи висше образование, през септември 1919 година той заминава в Швейцария и е приет в Лозанския университет във факултета по философия. Агоп там учи само една година и през м. май 1920 година се мести в Берлин и продължава образованието си в Университета „Фридрих-Вилхелм“ (днес - Хумболтов университет на Берлин), в политикономическия факултет.

Участници на операция "Немезис"
Агоп Зорян (прав, отляво първи)
Сохомон Тейлерян (прав, отдясно първи)
От лятото на същата година той започва да сътрудничи с дипломатическата мисия на Република Армения, която се оглавява от Джеймс Гринфилд (1870-1939).
Тъкмо в дипломатичната мисия Зорян се запознава с ръководителя на Операция «Немезис»* Шахан Натали (1884-1983), който е пристигнал от САЩ. По време на тази среща се взема решение за присъединяването на Агоп към строго секретна операция. Групата в Берлин има задачата да намери и да ликвидира главния отговорник за Геноцида над арменците, бившия министър на вътрешните работи на Османска Турция Мехмед Талат паша. Освен Агоп Зорян в групата членуват Сохомон Тейлерян, който е физическият извършител на възмездието, Липарит Назарянц, Храч Папазян и Вахан Папазян, които помагат за издирването на Талат паша.

Ролята на Зорян в тази операция е огромна. Заедно с Храч Папазян месеци наред търсят и най-после намират Талат, който живее с фалшивото име Али Салех в Берлин, улица Харденберг блок 4. Зорян разпознава Талат и наема апартамент точно срещу жилището му.

На 15 март 1921 година, сутринта 10:00 часа на улица Харденберг Тейлерян стреля и убива един от палачите на арменския народ. Трима адвокати поемат защитата на Сохомон в съда. По време на първата среща с един от адвокатите си – Адолф фон Гордън, Техлерян се изненадва, когато вижда Агоп Зорян, който се появява като преводач на адвоката. Съдебният процес трае три месеца, германският съд оправдава Сохомон Тейлерян и през м. юни той е освободен от залата на съда.

През цялото това време и следващите години Зорян продължава своето образование. Постепенно той се запалва от комунистическата идеология и към края на 1922 година прекъсва всички свои връзки с АРФД и изцяло се посвещава на пропагандата за Съветска Армения.
Агоп Зорян и съпругата му - Естер

През 1924 година той се отказва от турското поданство и приема гражданство на Съветския Съюз.

Докато учи в Берлинския университет (1920-1925), А. Зорян се откроява с трудолюбие и талант, специализира в сферата на социологията, политикономиката и историческите науки.

В началото на м. октомври 1925 година правителството на Съветска Армения го кани да преподава в Ереванския държавен университет. Зорян веднага приема предложението и от края на м. октомври започва да преподава политикономия и история на арменския народ във факултетите по Социология и История. След това до 1937 година заема много високи и отговорни длъжности. През 1929 година получава звание доцент, а през 1936 г. – професор.
Научни статии събрани в книгата
на Агоп Зорян

Агоп Зорян е водил и много плодородна научна дейност. Само за десет години (1927-1937) той е публикувал над 20 научни трудове, повечето от които и днес запазват актуалността и научната си ценност. В съветската историческа наука той е първият специалист, който най-подробно е изследвал данъчната политика на арабските владетели в Армения през средновековието.

За съжаление научната, преподавателската и организационата дейност на Агоп Зорян прекъсва в най-проспериращия период на силите му. Той става жертва на сталинските репресии. «Причините» да бъде обявен враг са безкрайни – живял е в чужбина, владее чужди езици, коренспонденция с чуждестранни граждани, получаване на литература от чужбина, бивш член на АРФД, участник в Операция «Немезис» и убийството на Талат паша. За съветските власти всяка една от тези «причини» е великолепен повод за образуване на дело срещу него. И този момент не закъснява.

На 8 август 1937 година Агоп Зорян е арестуван за «членуване в нелегална контрареволюционна националистическа организация». На 7 февруари 1939 година е добавено още едно обвинение – «организиране на въоръжен преврат и опит за сваляне на съветската власт».

Въпреки редовните побои, мъчения и репресии той запазва своето гражданско достойнство и не приема нито едно от тези обвинения. Но със същата гордост заявява за своето участие в операция «Немезис», на която са станали жертва онези турски политически деятели, които са организирали и извършили избиването на една цяла нация.

На 6 септември 1939 година той е осъден на смърт.

Агоп Зорян седем месеца остава в затвор за осъдените на смърт, а на 27 март 1940 година Военният трибунал отменя присъдата и праща делото за допълнително разследване. По решение на Съветското правосъдие от 3 септември 1941 година Агоп Зорян е осъден на 8 години поправителен трудов лагер. Веднага след решението той е изпратен в Урал, недалеч от град Челябинск, в един най-жестоките затвори в страната.

В този затвор през 1942 година Агоп Зорян след тежко боледуване умира.

След години, на 2 април 1955 година, Главният прокурор на СССР отменя последното съдебно решение на Съда относно Агоп Зорян поради липса на доказателства.

13 години след смъртта му, великият син на арменския народ е оправдан.

«Гантех Араратян» ще продължава да търси нови сведения за живота на Агоп Зорян, по-специално за периода, през който той е живял и работил в България.

* От 1920 до 1922 членове на АРФД провеждат операция „Немезис“ – акция на възмездието, като ликвидират турските лидери - организатори и извършители на Арменския геноцид, а също и лидери на Азербайджан, които са отговорни за клането на арменците в Баку през 1918 г.

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар