четвъртък, 21 май 2020 г.

ХРАМОВЕ В АРМЕНИЯ: Ахавнаванк – манастирски комплекс (СНИМКИ)




Автор: П-р Нерсес Кетикян

21.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Ахавнаванк е манастирски комплекс в селото със същото име на област Тавуш в Армения, построен през XII-XIII век. Известен е и с имената Анапат Сурб Аствадзадзин (Пустиня на Пресвета
Богородица) и манастир Ахнапат. Намира се в гората Ахнапат, която е известна с растящите в нея високи дървета от обикновен тис. Около 50 метра от църквата, на брега на реката има място за почивка и пикник.

Църквата Сурб Аствадзадзин (Св. Богородица) е малка, построена с жълтеникава полирана пемза, вътре със стаи за преобличане на свещениците (авандатун). Сводовете, които обединяват колоните, държат върху себе си купола, който завършва с остър връх. През вековете частично е разрушена облицовката на купола.

Малко на юг от църквата са запазени следи от постройки, които вероятно са били стопански сгради и жилища на монасите.

Църквата Сурб Аствадзадзин не е действаща, но преди години е поканен свещеник, който е кръстил всички жители на село Ахавнаванк, които не са били кръстени. Днес много хора посещават храма. С дарените от посетители средства е украсен олтарът и има възможност да се палят свещи в църквата.


Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян















Няма коментари:

Публикуване на коментар