четвъртък, 21 май 2020 г.

ЗА ДА ПОМНИМ: Бодил Бьорн – мисионерка, фотограф и очевидец на Арменския геноцид (СНИМКИ)



Автор: Музей-институт на Арменския геноцид

21.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Норвежката мисионерка Бодил Катарине Бьорн е родена на 27 януари 1871 година в град Крагерьо, Норвегия.

През 1905 година Организацията „Жени мисионерки” я праща в Османската
империя. Бодил отначало сътрудничи с немската мисионерска организация и развива хуманитарна дейност в село Мезре – провинция Харберд, а след това заминава в град Муш. Тя става очевидец на кланетата в Муш през 1915 година – вижда как заедно със свещеници, учители и нейни помощници биват заклани и убивани деца от нейното сиропиталище. В Муш Бодил успява да спаси от сигурна смърт стотици арменски деца и жени.

Бьорн, освен това,  снима много епизоди, като към тях  прикрепя малки свидетелства. Тя написва още бележки в своя дневник, които са ценни свидетелства за Геноцида над арменците.

През 1917 година Бодил Бьорн осиновява едно арменско момче на име Рафаел, роден през 1915 година. Когато същата година се завръща в Норвегия, прекръства детето и му дава името на великия хуманист и голям приятел на арменския народ Фритьоф Нансен. Фритьоф- Рафаел става единственото ѝ дете, понеже Бодил така и не се омъжва.

Връщайки се в Близкия Изток, в сиропиталищата на Сирия, Ливан и Константинопол Бодил продължава да се занимава с грижата за арменските сираци. Оставяйки 7-годишния Фритьоф-Рафаел във френското училище на Бейрут, 1922 година преминава в Армения и основава сиропиталище в Александропол (днес Гюмри). За 33 сирачета от сиропиталището „Лусахбюр”, които се намираха под грижите на Бьорн, тази безгранично добра жена се превръща в обичаната от всички „Майка Катерине”.

Дейността на Бьорн за грижите на сираците е забранена през 1924 година от страна на правителството на Съветска Армения. Малкото ѝ сиропиталище е ликвидирано, а сираците са преместени в сиропиталищата на Американския комитет в Александропол.

Бодил Бьорн до 1935 година продължава да работи в арменските сиропиталища в Сирия

Умира през 1960 година в Норвегия.

Представяме Ви няколко от над 300-те снимки, които е направила Бьорн.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


































Няма коментари:

Публикуване на коментар