събота, 30 май 2020 г.

ЧУЖДЕНЦИТЕ ЗА АРМЕНЦИТЕ: Алфонс дьо Ламартин за красотата на арменките



30.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Известният френски поет, политически деец и член на Френската академия Алфонс дьо Ламартин през 1835 година издава книгата си „Пътуване
на Изток”, където пише и за арменците,  които е срещнал по време на пътуването си. Представяме ви част от книгата, където той пише за красотата на арменките.

„Видът на арменките в Дамаск очевидно надхвърли мнението ми за красотата на жените от Сирия и изтри моите представи за красотата на жените в Рим и в Атина. Навсякъде срещнахме лица, каквито никоя европейска четка не е рисувала, очи, които имат невъображаем блясък и излъчват нежни и привличащи лъчи. Подобни погледи не съм виждал при никоя жена. Никоя четка не може да нарисува такова величие на тяло. А кожата е толкова прозрачна и огнена, че листенцата на най-ярките рози изглеждат бледи в сравнение с тях. С тези прекрасни качества на арменката съставят хармония нейните зъби, усмивката, звучният и величествен глас, благородството на движенията на ръцете. Говорят без да се изкривяват, толкова естествено, привличащо и скромно, сякаш са тренирали, за да накарат хората да им се възхищават. Имаш чувството, че красотата им се запазва докрай, въпреки семейната работа и климатичните условия наоколо. Всички майки са красиви толкова, колкото и техните 15-16 годишни дъщери. Не можах да отдалеча погледа си от тези красиви жени. При нашите посещения и разговори, те бяха също толкова приятни, колкото и красиви. 

Докато говорехме за модните тенденции и обичаите на западните жени, неволно започвах да мисля, че ние нямаме какво да предложим на тези жени, за да предизвикаме техния интерес. Когато наблюдавах тези красиви жени, разговорите им, начина на общуване, сериозността им, мирът в сърцето и в душите им, който е толкова характерен за тяхната семейна среда, си задавах въпроса, за какво могат те да завиждат на европейските жени, които знаят всичко, но в хаоса на светския живот изтощават душите , красотата и живота си.”

 Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар