събота, 30 май 2020 г.

ИСТОРИЯТА В СНИМКИ: Как американска бейзболна легенда е помогнала на оцелелите арменски сираци от Геноцида?



Автор: Храч Ханесян, Музей-институт на Арменския геноцид

30.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – През 1920 година в бейзболния стадион на Ню Йорк, легендарният бейзболист Бейб Рут подарява на арменката Нъварт
Дзерон Кошкарян своята бухалка, която му донесла 50-та победа. Нъварт, която бе представител на Американската благотворителна фондация в Близкия Изток, получи бухалката, която бе продадена на търг, за да се подпомогнат  оцелелите арменски сираци от Геноцида.

Нъварт, щастливката, която се е срещнала с бейзболната легенда, е била родена в Армения, област Харберд. Като малка, поради турските гонения, заедно със семейството си емигрирала в САЩ. Вече като израснала успешна художничка, Нъварт изоставя кариерата си и се посвещава да информира на хората за зверствата, извършени срещу арменския народ.

Бейб Рут с екипа на янките от Ню Йорк
дарява бухалката си на Нъварт Кошкарян,
за да бъде продадена на търг в помощ
на арменските сираци,
оцелели от Геноцида.
Въпреки че няколко местни вестници бяха публикували снимката и бяха представили кратък обзор за нея, но нито един от тях не бе представил подробности относно търга.

Това е причината, че днес, след почти 100 години много въпроси остават без отговор: кой е купил бухалката, която е помогнала на арменците, на каква цена е била продадена тя и къде се намира днес или изобщо съществува ли?

Отговорите на всички тези въпроси ще ни помогнат да разберем международното обществено мнение, както и влиянието на известните личности върху обществото веднага след годините на Арменския геноцид.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар