събота, 23 май 2020 г.

ЛЮБОПИТНО: Чудото на Арменския квартал в Йерусалим – лечебното дърво и домът на Първосвещеника Анна




Автор: Лаура Саркисян, Sputnik Армения

23.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменският квартал в Йерусалим заема една четвърт част от града. Той привлича туристите не само с особения си и
неповторим колорит, а и със забележителностите, в това число и с чудотворното маслинено дърво.

Арменският квартал в Йерусалим е малка Армения, пазена непрекъснато от нашите арменци. Според някои данни, арменци живеят в Йерусалим от III век.

Според арменски източници, представители на арменската царска династия са дошли в Йерусалим през IV век. Те са построили там къщи, подобно на които по-късно е бил построен целият арменски квартал.”, за Sputnik Армения сподели игуменът на Арменския манастир „Сурп Хрешдагабедац” (Св. Архангели) към Арменската патриаршия в Йерусалим архимандрит Хевонд Ованисян.

За маслинения плод

Манастирът „Сурп Хрешдагабедац” се намира в сърцето на Арменския квартал. Киликийският арменски цар го е построил през XI-XII век на мястото на дома на еврейския първосвещеник Анна. Съгласно Евангелието, след ареста на Исус Христос в Гетсиманската градина, той е изправен първо пред Анна, който бил безспорен авторитет с голям престиж и влияние пред еврейския народ, но той го препраща към своя зет и първосвещеник - Каяфа (Йоан 18:13-24).

В двора на манастира расте едно древно маслинено дърво. Според преданието, тъкмо на това дърво е бил вързан Исус, когато са го водели при Анна. Казват, че дървото върши чудеса. Древни манастирски ръкописи пишат как дървото изцелявало безплодие и други болести.

„Много случаи има за изцеляване на безплодие. Някои идват в Йерусалим само за плодовете на това дърво. Скоро една жена, която 25 години безуспешно е лекувана, забременя и роди здраво дете.”, разказва архимандритът.

За поклонниците в манастира са отделени 7 стаи, които са със запазен първичен вид, въпреки че преди няколко години са ги ремонтирали. В една от стаите се намира Параклисът „Сурп Крикор Датеваци” (Св. Крикор от Датев). От лявата страна на манастира има басейн за кръщение, украсен с арменски кръстове. Той е открит преди няколко години по време на ремонтните дейности.

Светилниците (Гантех) на манастира „Сурп Агопянц” (Св. Яковови)

Един от най-красивите храмове на Йерусалим е манастирът „Сурп Агопянц”, който е построен през XI век на мястото на гроба на Св. апостол Яков.

Над 200 светилници, които висят от покрива, създават неповторимо и тайнствено чувство. В древността върху всеки светилник закачали по едно яйце. Сега вместо тях са закачени глинени яйца, върху които са нарисувани архангели и цветя.

Според една от версиите, яйцата са закачали върху светилниците, за да затворят пътя на мишките, които ловко са бягали по верижките и са изпивали маслото от светилниците.

Посещението в Храма задължително е включено в програмата на туристите и поклонниците.

През 2010 година, по време на археологически разкопки в арменския квартал е бил намерен домът на съпругата на апостол Тадей – Елена. Според преданието, Елена е била приятелка с Дева Мария. Каменният ковчег на Елена в момента се намира в Музея Лувър.


 Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар