събота, 23 май 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: Анна Дер-Вартанян - арменката, която покори американския флот и стана първата жена …



Автор: Сергей Баблумян, Sputnik Армения

23.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Световната история познава много имена на видни арменци. Една от тях е Анна Тер-Варданян. Дъщеря на бежанци,
които намират подслон в Америка, Анна изгражда успешна кариера в американския флот, а след това и в ЦРУ. Но една мечта на Тер-Варданян не се сбъдва.

Можете ли да си представите арменец, който не би искал да бъде първи в работата си? Така че Анна Тер-Варданян искаше и стана първият Главен старши офицер на военноморския флот в историята на САЩ.

Какво е Главен старши офицер на Военноморския флот (Master Chief Petty Officer)? Това е най-високото звание, което е предназначено за военнослужещите във военноморските сили на САЩ. За да сме по-ясни, старшият отговаря за обучението, възпитанието, морално-психологическото състояние на екипажа, за реализацията на техническите средства, за службата на военните кораби, за съхранението на имуществото и за техническата изправност на корабите. И това още не е всичко. Изобщо не всичко.

Сигурно преди Анна и други жени са мечтали станат първата, но … Но трябва да кажем, че не всички мечти на Дер-Вартанян са били осъществени.

„Аз съм арменка, но никога не съм била в Отечеството. Надявам се, че поне веднъж ще посетя Армения и ще изпълня мечтата на моите родители.”, е казала тя.

Но така и не успяла.

Не можем да кажем, че Анна не е искала да се омъжи, понеже няколко пъти е била сгодена, но така и не стигнала до сватбения финал.

Но не можем и да кажем, че е била самотна. Да, тя нямала деца, но е имала 35 племенници и племенички с които лесно намирала общ език – на арменски, на френски, понякога на испански, немски и, разбира се, на английски.
А какво се е получавало при нея най-добре.

Анна е родена през 1920 година в Детройт (щата Мичиган), в семейство на арменски бежанци. Учи в бизнес университета на Детройт, същевременно в Женския корпус по авиационни асистенти. Започва Втората световна война. Дер-Вартанян се записва доброволец.

Между другото в семейството на нашата героиня военното дело не е било чуждо: сестра ѝ е служила във Военноморските сили на САЩ, брат ѝ – във въоръжените сили на района на Тихия океан. Майка ѝ също е опитала да мине на служба във военноморските сили, но поради семейсни причини останала да работи в Червения кръст.

Сега отново за Анна. Званието „Е-7”  получава във военноморската база на Сан Франсиско, „Е-8” – в Ню Джърси. После последва званието „Е-9”, с което влиза в историята на САЩ – става първата и последна жена, стигнала до званието Главен старши офицер на Военноморския флот, най-висшето звание в ВМФ.

В някои страни жената се е считала за лоша поличба за корабоплавателите. На някои места, когато жена се качва на кораб, са я убивали. Моряците считали, че самият кораб е жена и е ревнива. Затова винаги корабите са носели имена на жени. Но всичко това през средновековието. Слава на Бог, че нашата Анна не е живяла тогава.

През 1963 година тя слиза от корабите, но не се връща назад, а продължава развитието си. Постъпва в Централното Разузнавателно Управление (ЦРУ). Първо младши, но след това старши (типично за нея) анализатор по контраразузнаване.

Страниците от живота на Анна от този период са тъмни. Но знаем за честите ѝ пътувания към Египет, Алжир, Тунис и пр. А самата тя е казала: „За мен бе приятно да работя в ЦРУ. Бях анализатор по Близкия Изток. Толкова.”
Друг е въпросът, доколко на Близкия Изток им е била приятна Анна Дер-Вартанян.

Анна напуска ЦРУ през 2007 година, когато е 87 годишна, вземайки със себе си много грамоти и ордени. „Всички около мен бяха млади, бяха много и време бе да замина.”, казва тя.

Интересно е, че не казва, че тя е остаряла, а че младите са станали много.
Мирно почива на 90 годишна възраст. Погребват я близо до Вашингтон, в гробището Арлингтън.

 Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар