петък, 22 май 2020 г.

ЛЮБОПИТНО: Прическа за госпожа де Гол или как арменци са подстригали президенти и направили прически на първите Дами и господа



Автор: Сергей Баблумян, Sputnik Армения

22.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Винаги е имало много фризьори от арменски произход. Но има и такива, чиято работа  предизвикава
възхищението на много президенти и техните съпруги, а техният талант и майсторство е аплодирано от парижкия елит.

Докато е на посещение в Гюмри, президентът на Армения отива във фризьорския салон „№1” и се подстригва. На Армен Саркисян прическата му харесва.

Преди повече от половин век френският президент Шарл де Гол пристига в Москва и жена му трябва да освежи косата си. Арменката Галина Айвазян се заема със задачата. Първата дама на Франция е във възторг.

Защо Галина Айвазян? Защото най-добрият фризьорски салон в Москва тогава е на ул. Горки (сега Тверская), а Галина Айвазян е най-добрата фризьорка в него. Тя бързо взема инструментите, качва се в изпратената за нея кола и отива до резиденцията за изтъкнати гости, за да направи на Ивон дьо Гол красива прическа. Прическата се получава толкова добра, че фризьорката е доведена при първата дама повече от веднъж.

Най-интересното е, че Галя не знае нито дума  френски, а първата дама на Франция съответно не говори руски, но общуването им се получава благодарение на умелите ръце и отличния вкус на Галина.

На първата дама на Франция не е присъщ женският егоизъм, и впечатлена от отражението си в огледалото, тя кани Галина да дойде в столицата на модата - Париж, не само за да ѝ я покаже, но и да направи прически на други. Поканата е приета и ето тя е в Париж, и участва в международния фестивал на прическите.

Представяме ви част от интервю с Галина Айвазян, дадено на списание „Огоньок“ преди повече от половин век.

"Вечерта трябваше да направя прическа с шиньон за младата френска манекенка Мишел. Скъпата ми преводачка Анна Петровна беше застанала зад мене и само на  нея поверих скъпоценния шиньон, понеже цяла вечер работех върху него. Сресах го всячески, пак мокрех и пак сресвах. Опитах се да разбера духа на съвременната парижка прическа. Но трябваше да кажа собствената си дума! Ръцете ми трепереха от вълнение, няколко пъти с фибите пронизах Мишел болезнено, но тя, моето злато, само се усмихваше ... Насърчиха ме, пуснаха песента „Калинка" и ръкопляскаха по ритъма“, разказва Галина.

Пътят на Галина Айвазян към триумфа за пореден път потвърждава, че хората не се раждат фризьори, а стават фризьори. В Армения и до днес има много добри фризьори. Защото има школа, а школата са основали първите репатрирани, майстори от най-висок клас, които се завърнаха у дома от Египет, Гърция, Ливан и Франция. Най-добрите обслужваха първите лица и техните съпруги.

Карън Демирчян, главен секретар на политбюро на Комунистическата партия в Армения например, се подстригва при бакинския арменец Ванян, който впоследствие отваря частен салон за красота, а Арам от Марсилия става най-търсеният фризьор в Ереван от тези, които следват модата.

Арам работи в салон на булевард Мащоц (тогава „Ленин”), приема клиенти строго по уговорка, но в същото време няма шанс да му бъде разрешено да подстриже държавни глави. Защото псевдонимът, с който е кръстен, буквално в превод от арменски означава "фашистки нос".

Всъщност Арам не е фашист, а просто посочва онези грешки в социализма, които довеждат до промяна в обществения ред в СССР като цяло и в Армения в частност. Но това се случва след него и Арам не успява да види разцвета на частното предприятие в областта на подстригването, бръсненето и прическата.

... Едва ли мога да кажа нещо за първите дами от съветския период. Първо, тъй като за тях е определена скромно название – „съпруга”, а първи, противно на феминистките теории на нашето време, изобщо не са те, а съпрузите им.

И второ, ако се върнем към съпругата на френския президент, така блестящо сресана от Галина Айвазян, тогава е важно не каква е главата, а какво има в нея.

Шарл и Ивон де Гол живеят заедно половин век. Ивон и съпругът ѝ споделят всички трудности, които са част от живота на големите военни и политици, а страшният де Гол, който респектира министрите на много страни, е непоправим романтик у дома. А Ивон, казват, че най-много в съпруга си цени това качество.

Тя не проклина съдбата дори в деня, в който бойците бомбардират колата, в която седи до съпруга си. Как двойката остава жива в колата, буквално превърната в мрежа от куршумите, остава загадка.

И отново вестниците пишат, че Шарл не чува нито дума на укор от жена си. Как да упрекнеш човек, срещу когото е извършен 31 пъти атентат и чието здраве е било най-важно за нея.

И със сигурност по-важно дори от прическата, която е направила Галина Айвазян.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар