неделя, 24 май 2020 г.

ЗА ДА ИЗИСКАМЕ: Манастирския комплекс „Хоромос” – Гробница за арменски царе



Автор: Рубен Шухян, Sputnik Армения

24.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Манастирският комплекс „Хоромосаванк” или „Хошаванк” е един от забележителните паметници на арменската архитектура от X-XI век. Намира се в съвременна Турция, в района на Карс, на
15 километра североизточно от средновековната столица на Армения - Ани, на десния бряг на река Ахурян, в затворен граничен район. По едно време манастирът е бил един от религиозните и културни центрове на царството на Ани.

В момента манастирският комплекс е в разрушено състояние. Въпреки това, до 1920 г., когато регион Карс е част от Руската империя, а след това и от Първата република Армения, комплексът е поразил посетителите с уникалната си архитектура. Хоромосаванк, подобно на много други арменски исторически и архитектурни паметници на Карс, е разрушен до основи през 60-те години на миналия век.

Малко хора знаят, че именно в манастира Хоромос е била разположена гробницата на царската династия Багратуни, владетели на царството на Ани. Тук са погребани много представители на арменския царски двор и княжески семейства. В Хоромосаванк е имало и гроба на един от видните арменски монарси от династията Багратуни, цар Ашот III Милостивия, управлявал през 953–977 г., както и гробен параклис.

На изток от църквата „Сурб Геворг” (Св. Георги) на манастирския комплекс са руините на еднокорабен сводест параклис: запазени са само две от стените му. Именно там през 977 г. е погребан Ашот III Багратуни. На стереоскопичните картички на Арам Врюер с образа на Ани, които са публикувани през 1909 г., е изобразен и гробът на арменския цар.

Както можете да видите на стари снимки, горната част на надгробния камък наподобява основата на кръстосан камък. В горната част на гроба, наподобяваща пирамида, е гравиран цар Ашот. Имайте предвид, че тук е погребана съпругата на Ашот III – Хосровануш.

В началото на ХХ век гробницата на Багратуни в Хоромосаванк е била място за поклонение. Тук са снимани много
известни арменци, включително Мартирос Сарян, Ованнес Туманян, Аветик Исаакян.

По време на управлението на Ашот III Армения изпитва икономически и културен просперитет, страната живее в мир. През 961 г. резиденцията на царете е преместена от Карс в Ани, която е провъзгласена за столица на Армения. Около Ани е издигната крепостна стена, в града са изградени дворци и други сгради. В Ани и основните градове на Армения крал Ашот Багратуни отваря училища, болници, приюти, за които е бил предназначен отделен бюджет – безпрецедентно за онова време явление.

Ашот III Багратуни влиза в историята като истински благодетел, заради което е наречен Милостивия. В Гюмри е поставен паметник на Ашот Милостивия (скулптор Фердинанд Аракелян). Царица Хосровануш също не отстъпва на съпруга си: през 966 г. чрез нейните усилия е издигнат манастирът „Санахин”, а през 976 г. – „Ахпат”, както и големи научни и образователни центрове.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар