понеделник, 25 май 2020 г.

ИСТОРИЯ НА АРМЕНИЯ (1): Отечеството на арменския народ


Източник: От книгата на Артак Мовсисян, „Кратка история на арменския народ”

25.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Преди да започнем нашето пътешествие по страниците на нашата история, да се запознаем с територията, където е
била изградена арменската история. Това е територията между Черно, Каспийско и Средиземно море, по голямата част от която заема Арменското плато.

Арменското плато е онази географска територия, където е произлязъл, хилядолетия наред живял, творил и градил своята история и култура арменският народ. Точно този факт са имали предвид европейските учени, когато през XIX век наричат платото „Арменско”.

Арменското плато се намира между Малоазийската планинска земя и Иранското плато, на юг граничи с Месопотамия, на север – с Черно море и басейна на река Кур. Територията на Арменското плато е съставена от 400 хиляди кв. км.

Арменското плато има 1500-1800 метра средна надморска височина. Поради височината си над съседните региони, то се нарича „Планински остров”.

Най-високата точка на платото е връх Масис (Голям Арарат)- 5165 м., от който започва и се разпростира към запад планинската верига „Хайкакан пар” (Арменски танц, съвременно име – Агридаг), разделяйки Арменското плато на северни и южни части.

Арменското плато превръщат в крепост от юг планинските вериги Арменски Тавър (Източен тавър) и Кордвац, от югоизток – Арменакан (Арменски планини или Карадахски планини), от запад – Антитавър, от северозапад – Понтийските. От североизток полите на платото граничат с река Кур.

Между тези огромни планински образувания се простират плодородни долини. Най-голямата е Араратската долина. Известни са още долините на Муш, Ширак и други.

Арменското плато е богато на водни ресурси. Най-голямото езеро в Армения е Урмия (в древността – Капутан, днес в територията на Иран). Поради голямото съдържание на сол, в езерото няма популация на риби. Второто по големина езеро е Ван (в древността – морето на страната Наири, море Бъзнуняц, езерото на Хайк и др. – днес в Турция), което има 4 острова, най-големия – остров Ахтамар. То също е солено и в езерото се развъжда само Вански шаран. Единственото езеро от големите, което е сладководно, с различни видове риби, намиращо се и днес в територията на Република Армения, е езерото Севан (в древността – езеро Гехама или море Гехаркюняц). Езерото е имало един остров, който поради спад на водата по време на съветската власт в Армения, се е  превърнал в полуостров.

Арменското плато е богато и със средни и малки езера, сред които Северното моренце (днес – Чълдър), Арчишак или Арчак (днес – Ерчек), Цовк (днес Хазар), Парвана и др.

От платото започват множество реки на Югозападна Азия – Ефрат, Тигър, Аракс (Ерасх), Кур, Чорох, Халис, Джахан, които се вливат в Персийския залив, Каспийско, Черно и Средиземно море. В Армения Ефрат се разделя на две части – Западен и Източен (Арацани). Подобна структура има и Тигър.

Арменското плато от древността е известно с богатия си растителен и животински свят, както и с много полезни изкопаеми.

Получило се е така, че нито една арменска държавна единица в историята не е обхващала цялата територия на Арменското плато, но в различни периоди върху всички части на платото са съществували арменски държави. Поради този факт територията между Черно, Каспийско и Средиземно море наричаме Историческа Армения.

Този подход съществува още през XVIII век. В книгата „Նոր տետրակ, որ կոչի հորդորակ” (Нов бележник, който се нарича наставление), издадена през 1772 година, Мовсес Бахрамян представя Армения с 20 области – 15 на Велика Армения, Малка Армения (с 1-ва, 2-ра и 3-та Армения), Арменска Месопотамия и Киликия.

Арменците наричат своето Отечество Хайк или Хайастан. Чужденците са го наричали Аратта-Арарат-Урарту, Арман(ум)-Армина-Армения-Ерменистан, Кути(ум), Наири, Сомхети и пр.

Когато се говори за административно-териториално разделение на Историческа Армения, обикновено се споменават само двете – Велика Армения и Малка Армения, докато е необходимо да се споменава още две – Комагена и Киликия.

Територията на Велика Армения според гръцкия географ Клавдий Птолемей (I-II век), е разделена на 20 области. Но според арменския „Ашхарацуйц” (карта на светове), тя е била разделена на 15 светове или области – Барцър Хайк (Висока Армения), Цопк, Ахдзъник, Туруберан, Мокк, Корчайк, Парскахайк (Персийска Армения), Васпуракан, Сюник, Арцах, Пайтакаран, Утик, Гугарк, Тайк и Айрарат. Световете от своя страна са били разделени на провинции, броят на който е бил над 200.

Естествената граница на Велика и Малка Армения е река Ефрат. На юг Малка Армения е обхващала провинция Малатия (на юг е граничила с върховете на Арменския Тавър), а на север, според древногръцкия историк Страбон, стигала до Черно море, обхващайки Трапизон (днес – Трабзон) и Парнакия (днес – Гиресун).

Комагена (на арменски – Камах, Кумаха, Куммух) се намирала в югозападните краища на Арменското плато, по южните поли на Арменския Тавър, на изток граничейки с река Ефрат. Тя е била суверенно малко царство през II хилядолетие пр.Хр. и по време на Ванското царство (Урарту, Арарат) – съюзник на последното. По време на династията Ервандуни (до 201 г. пр.Хр.) е било  в състава на Армения, но после от 163 г. до 72 г пр.Хр. става независимо арменско царство, водено от представителите на един от клоновете на династията Ервандуни.

Киликия се намирала на североизточния бряг на Средиземно море, на север граничейки с Киликийския Тавър, а на изток – с планините Нур (на арм. – Аманос). На североизток Киликия е граничила с Комагена. Въпреки присъствието  на арменците, още от древни времена, Киликия е станала територия на арменско владичество, а после на царство едва през средновековието – XI-XIV векове. След това тя се е превърнала в едно от най-важните места на арменския свят, където дори през 1920 година, оцелелите арменци от Арменския геноцид провъзгласяват република …

Територията на днешна Република Армения съдържа 30 хиляди кв.км, а територията на Република Арцах (Нагорни Карабах) е около 12,5 хиляди кв.км.
Република Армения се намира върху териториите на областите на Велика Армения Айрарат, Сюник и Утик, а Нагорни Карабах – върху Арцах, Сюник и Утик.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар