понеделник, 25 май 2020 г.

КРЕПОСТИ В АРМЕНИЯ: Амберд – средновековна крепост-замък (СНИМКИ)



Изготви: П-р Нерсес Кетикян

25.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Амберд е средновековна крепост в Армения, която днес се счита за най-добрия пример на арменско крепостно
строителство. Макар и полуразрушена, крепостта Амберд е ценен културно-исторически обект на Армения, където не са се запазили много други такива ранносредновековни сгради. Амберд е един от най-добрите и най-големите примери за арменско крепостно строителство.

От арменски името Амберд означава „крепост в облаците” (амп+берд). Наречена е така заради местоположението си при 2 300 метра надморска височина по склоновете на планината Арагац при пресичането на реките Аркашен и Амберд. Тя се намира в област Арагацотън. Най-близкото селище до крепостта Амберд е селото Бюракан, разположено на около 6 км от историческия обект. Стояща недалеч от Ереван, Амберд има красива гледка към долината Арарат.

Красивото име на замъка погрешно се свързва със средновековната църква Вахрамашен, която е построена през  ХI век от княз Вахрам Пахлавуни и е действала близо до Амбард. Историята на тези исторически руини може да се проследи цели 13-14 века назад във времето. Селище на това място е имало още от каменната епоха насам. Основите на крепостта са положени през VII век, когато е изграден дворецът и част от стената. Имотът принадлежал на арменската княжеска династия Камсаракан.

След около 4 века крепостта попада под владението на арменската княжеска династия Пахлавуни и е разширена и укрепена от Вахрам Вачутян Пахлавуни. През 1026 година Вахрам построява църквата Сурб Аствацацин (Св. Богородица) или Вахрамашен, доизгражда стените на крепостта Амберд и добавя три бастиона по билото на каньона на река Аркашен.

В Амберд и до днес са се запазили построените през XI век баня и цялостна канализация. През 1070 година крепостта е нападната и превзета от турците, но през 1197 година съвместните сили на грузинци и арменци, водени от арменската княжеска династия Закарян, успяват да си я върнат обратно.

През XII и XIII век стените на крепостта Амберд са доукрепени и цялостната конструкция е подсилена и реставрирана. След още една смяна на собственика и кратко монголско завоевание, замъкът е оставен на произвола на съдбата, и така до XX век, когато тук започват археологическите разкопки.

Амберд се разпростира на площ от около 1500 кв. м., построен от масивни базалтови блокове. Руините на крепостта все пак са успели да съхранят доста от неговата вътрешна конструкция. Баните на Амберд се намират в южния край на крепостта, като са доста добре запазени отделните помещения, виждат се и водопроводните канали.

Интересни за оглед са и тайните проходи на крепостта. Сред предметите, открити при археологическите разкопки при Амберд, са бронзови лампи, горелки, минохвъргачки, парчета от глинени съдове, тоалетни бутилки, скъпи чаши, украсени чинии и кани.

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян








Няма коментари:

Публикуване на коментар