четвъртък, 11 юни 2020 г.

АРМЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ: Състоянието на арменската общност в град ДОБРИЧ (Базарджик) през 1914 година според доклада на арменския архиерейски наместник в Румъния до Първопрестолния Св. Ечмиадзин



Изготви: Пастор Нерсес Кетикян
11.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – От историята знаем, че през 1913 година част
от България е превзета от Румъния.

По това време Арменската епархия в Румъния е ръководена от архиерейския наместник епископ Кънел Калемкярян (Գնէլ եպիսկոպոս Գալէմքեարեան), който автоматично поема духовните грижи за арменците в градовете Силистра, Добрич (Базарджик) и Балчик. На 9 май 1914 година след своите пастирски посещения в тези градове и срещи с арменските общности, той праща доклад до Върховния патриарх и католикос на всички арменци Кеворк V Суренянц, публикуван в списание „Арарат”, официален орган на Първопрестолния Св. Ечмиадзин. В доклада присъстват интересни факти и сведения за арменците по това време в тези градове. 

Днес ще Ви представим част от доклада, посветен на град Добрич.

ДОБРИЧ (Базарджик)

„Този град се намира на югоизток от Силистра, 12 часа път с каруца, разположен върху планинска равнина. Има 20 000 жители, повечето от които са българи и мюсюлмани. След преминаване в състава на Румъния е административен център на новосъздалата се област. Арменците са само 80 семейства, търговци-магазинери и занаятчии, повече са турскоговорящи, отколкото арменоговорящи, въпреки че има такива, които разбират майчиния език.

Църквата е една , посветена на сурп Хованес Аведаранич (Св. Йоан Евангелист), намира се в източния квартал на града, заобиколена е от арменски жители. Сградата е каменна с дървен покрив. Въпреки че е малък и обикновен, храмът е удобен и красив. Няма Паметна книга, но бях уведомен, че през 1834 година на същото място арменците са имали дървена църква, която е изгоряла, а през 1859 година е построена нова и осветена от ръката на архимандрит Мардирос Мукатаджян. Тази сграда на свой ред е била опожарена през 1878 година по време на руско-турската война, а настоящата църква е построена през 1886 година върху същите основи, и е осветена през 1894 година от ръката на архимандрит Кеворк Ерецян. В момента духовен пастир е свещеник Нерсес Хонджегюлян от Константинопол, ръкоположен през 1905 година от архиепископ Кеворк Ютюджян в град Манчестър.

Има едно смесено училище на име „Мамигонян”. Намира се в удобна каменна сграда срещу църквата. Броят на учениците е 40 в училището, а в детската градина (също смесена) – 45 дечица. Заедно с арменски е задължително и изучаването на румънски език. Наредих на учителя и учителката, които са наши сънародници, да обърнат повече внимание на изучаването на майчиния език и на религиозната и националната история. Работи и един учител румънец.

След разпускането на предишния Енорийски Съвет дълго време делата на общността са били в незавидно положение. Под мое председателство проведохме нови избори и седем миряни бяха избрани в Енорийския Съвет.
Сега, след като има официален орган, делата в Добрич веднага тръгнаха.”


Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар