четвъртък, 11 юни 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: „Олицетворение на приказките на Изтока“ или как братя Саркис са създали история в Югоизточна Азия


Автор: Лилит Арутюнян, Sputnik Армения
11.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Първата верига от хотели в Югоизточна
Азия, включително известния хотел The Raffles, е основана от братя Саркис. Невероятната им история за успех и днес е в състояние да ни изненада и да възхити.

За да стигнете от Югоизточна Азия до Армения, трябва да летите със самолет поне десет часа. Може би затова много туристи са изненадани от присъствието на арменски имена в много страни от Югоизточна Азия. И за да разберете всичко това, трябва да изследвате историята.

През XVII-XIX век арменските търговци извършват активна търговска и стопанска дейност в Индия и Югоизточна Азия. Имената на някои от тях са неразривно свързани с развитието и формирането на тези страни. Именно арменците станаха основателите на първата хотелска верига в Югоизточна Азия и повишиха гостоприемството и обслужването в макрорегиона на съвсем ново ниво.

Легендарни хотелиери: Как започна всичко?

Четирима братя с фамилно име Саркис - Мартин, Дикран, Авед и Аршаг, се преместват в Югоизточна Азия от Персия в края на XIX век. Те се превръщат в истинска легенда за хотелиерския бизнес още приживе.
Братята Саркис, използвайки връзките си в Персия, доставят хайвер от Каспийско море до Сингапур, Пенанг (остров в Малайзия) и Рангун (Бирма, сега Мианмар).

Преместването на най-големия брат - Мартин в Пенанг през 1869 г. съвпада с откриването на Суецкия канал. Това събитие позволи рязко да се намали разстоянието между Европа и Азия, в резултат на което търговията в пристанищата на Югоизточна Азия става още по-оживена. Това поставя началото на развитието на туризма в региона, още повече, че пътуванията вече се правят с параходи.

Въпреки развитието на отношенията между континентите, Югоизточна Азия „страда“ от липса на къщи за гости, докато луксозните хотели вече са широко разпространени в Европа. Всичко, което тя може да предложи на уморените пътешественици - тесни и неудобни стаи на прекомерно висока цена. И това е в най-добрия случай. В крайна сметка, свободни места не могат да се намерят. Пенанг, въпреки че е важно пристанище, не е изключение в това отношение.

Скоро след Мартин, Аршаг, Авед и Дикран отиват на острова. Именно на Пенанг, 23-годишният Дикран Саркис запова да прави първите си стъпки в сферата на хотелиерството. След известно време той си партнира с Мартин и Авед и заедно основават хотела The Eastern and Oriental, който накратко наричат E.&O.

Успехът на хотела надминава всички очаквания. Това забелязва и собственикът на парцела, върху който се намира хотелът. Скоро той започва да изисква по-високи наеми от братята. Кой знае, може би, ако не беше тази непочтена постъпка от страна на хазяина, нямаше да се появи известният хотел The Raffles, който се превръща в една от основните атракции на Сингапур.

Братята Саркис добре знаят, че крайбрежната зона е най-доброто място за създаване на хотел. Скоро те започват да търсят други, по-изгодни варианти и през 1887 г. намират много удобно място за основаване на хотел в Сингапур – сграда, която някога е била пансион за момчета и се е намирала в крайбрежната зона. След като се договарят с арабския собственик, през същата година те отварят малък хотел с десет спални и го кръщават в чест на британския колониален администратор, който се смята за основател на модерен Сингапур - сър Томас Стамфорд Рафълс.

Междувременно, хазяинът в Пенанг разбира, че успешните арменски предприемачи никога не трябва да бъдат изпускани. Така братята Саркис стават собственици на два хотела наведнъж - в Сингапур и в Пенанг.
Скоро те създават микс от европейско-азиатско гостоприемство, което дотогава не е съществувало в Югоизточна Азия. Те изграждали, отваряли и развивали хотели, които се превърнали в истински легенди.

Хотелът като национално съкровище

Почти всички хотели, основани от братята, се превръщат в исторически и архитектурни забележителности.

В хотел Eastern & Oriental в Джорджтаун, който се смята за един от основните исторически хотели в Азия и най-луксозният в града, отсядат висши членове на колониалната администрация, заможни плантатори, бизнесмени и различни знаменитости.

Друг хотел, основан от братя Саркис - Majapahit Hotel Surabay на остров Ява, разположен в центъра на Сурабая - също е една от историческите и архитектурни забележителности не само на града, но и на целия остров. Тази елегантна сграда в колониален стил е посещавана от много световни знаменитости - от белгийския крал Леополд III и принцеса Астрид от Швеция до Джоузеф Конрад, Полет Годар и Чарли Чаплин. Хотелът днес е запазил предишния си лукс и най-високите стандарти на обслужване.

По подобен начин, 5-звездният Strand Hotel в сърцето на Янгон, столицата на Бирма, е включен в списъка на градското наследство. През 2003 г., след дългогодишни проучвания, Андреас Августин публикува първата история на хотела.

Що се отнася до The Raffles, славата за него още приживе на неговите собственици отива далеч извън границите на Югоизточна Азия. Някога Съмърсет Моъм е нарекъл хотела, легендарния символ на Сингапур, „Приказката на екзотичния Изток“. През 1987 г. правителството на Сингапур обявява хотелът за национален паметник. В продължение на близо 130 години The Raffles заема водеща позиция сред най-известните хотели в света, като е един от десетте най-добри хотели в света - Top-Ten Hotels. Музеят на хотела може да се похвали с колекция от 700 ориенталски килими.

Хотелът е домакин на изключителни личности от началото на века: Джоузеф Конрад, Съмърсет Моъм, Ръдиард Киплинг, филмовте звезди Ава Гарднър, Ноел Куард, Джойн Харлоу, Чарли Чаплин, Елизабет Тейлър. Тук са били много кралски особи, включително принц Чарлз, много поп звезди, включително Майкъл Джексън, членовете на „Spice Girls” и други.

По този начин може да се каже, че наследството, оставено от арменците в Югоизточна Азия, е толкова значимо и дълбоко, че присъствието на арменски имена на улици и други места, с които, между другото, местните жители се гордеят, изобщо не е изненадващо.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар