вторник, 16 юни 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: Флора Забел – Арменската муза на Бродуей


Автор: Рубен Шухян, Sputnik Армения
16.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Представяме Ви интересни факти за
арменската звезда на Бродуей, една от първите актриси на нямото кино Флора Забел.

Флора Забел (Flora Zabelle), която в началото на XX век изгрява на театралните сцени на Бродуей, е родена през 1880 година в Константинопол (Истанбул)  в семейството на известния арменски писател, историк, богослов и философ Мангасар Мангасарян и Агапи Алтунян. Завършва американския „Робърт” Колеж

Забел няма още една година, когато семейство Мангасарян поради погроми срещу арменците през 1881 година от Османска Турция, се местят в Америка и се установяват във Филаделфия, а по късно в Чикаго. Там се раждат сестрите и братята на Забел – Армен, Кристине и Кеворк. Забел, която по характер е много активна и от малка за семейството си винаги пее, танцува и изнася представления, посещава музикално училище. С времето става ясно, че изявите ѝ в семейния кръг идват малко и тя има много по-ярка творческа натура.

Единствената мечта на Забел е да стане актриса на голямата сцена. И ето на 19 години, трудно получавайки съгласието на родителите си, тя заминава за Ню Йорк, буквално за да завладее Бродуей. Изключителният музикален и актьорски талант, красивото сопрано, уникалната източна външност и целеустремеността ѝ помагат да пожъне успехи на бродуейската сцена.

През 1905 година Флора Забел се омъжва
за знаменития актьор Реймонд Хичкок
През 1905 година вече известната комедийна актриса, изявявайки се под сценичния псевдоним Флора Забел, се омъжва за знаменития актьор, звездата на бродуейските мюзикъли Реймонд Хичкок. Съпружеската двойка дълги години успешно се изявява в много театрални постановки. Забел участва общо в 14 мюзикъла в театрите на Бродуей.

Флора Забел Мангасарян-Хичкок е една от първите актриси, играли в американското нямо кино, участвайки в няколко комедийни филми. Първите ѝ филми са „Ringtailed Rhinoceros” и „Village Scandal”, които са снимани през 1915 година. Особено успешен бе филмът „Червената вдовица”, сниман през 1916 година, където филмов партньор на Забел е известният актьор Джон Беримор. Така, Флора Забел всъщност е и една от първите арменски актриси в киното.

През 1929 година умира Реймонд Хичкок, след което Забел все по-рядко се появява на сцената и започва да се занимава с дизайнерство.

Флора Забел умира през 1968 година на 88 годишна възраст.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар