вторник, 9 юни 2020 г.

ИСТОРИЯ: Арменските Енорийски Училища в Русия и Меценаството


Автор: Лаура Саркисян, Sputnik Армения
09.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – През XIX век и в началото на XX век по
света живеят редица знаменити арменци, меценати. Благодарение на тях в редица градове на Русия са открити духовни и светски училища.

През XIX век арменците, живеещи в Русия с удоволствие инвестират финансите си в образователната система. Те много добре разбират, че само търговията и изкуството не са достатъчни и е необходимо да се поставят основи на знание.

Първото арменско учебно заведение в Русия през XIX  век е Семинарията „Лазарян”, която през 1814 година в Москва откриват братята Лазарян (от известния арменски род Ехиазарян).

Семинарията е била институт за изучаване на източни езици, където са преподавали известни хора и там са обучавани бъдещи служители на консулствата и дипломати. Днес в същата сграда се намира Посолството на Армения в Русия.”, разказва заместник директорът на Националния архив на Армения Соня Мирзоян.

По начало Семинарията „Лазарян” е била предназначена за подготвяне на свещеници. Учениците, приемани там, са били на 10 годишна възраст. Обучението е на арменски език, но семинаристите трябвало свършено да владеят руски език. Децата са учили писане, четене и математика.

Братята Лазарян в Санкт Петербург са построили две арменски църкви – Св. Екатерина и Св. Възкресение. И двете до днес са действащи.

В развитието на просветното дело голям принос  имат арменците в Астрахан.

„Арменците в Астрахан основно са били търговци, които са се изселили  от Баку, Шемах и Арцах. Най-известното училище в Астрахан е бил Техникумът „Ахабабян”, който е открит през 1810 година с финансовата подкрепа на търговеца Никохайос Ахабабян.”,  разказва Мирзоян.

След около три десетилетия, през 1838 година, по указ на цар Николай I, Техникумът „Ахабабян” е включен в списъка на провинциалните учебни заведения в Руската империя. Тук са обучавани продавачи, служители в духовни и държавни предприятия, счетоводители, митничари, преводачи, служители в морските гари. Редица випусници на техникума по-късно стават известни културни, научни и просветни деятели.

Сред арменските общности в Русия свое почетно място имат арменците в Крим. За арменци в Крим историята за първи път споменава през X век. По-късно, през XVIII век те основават град Нахичеван на Дон.

„Най-напред на това ново място арменците построяват църква, а след това енорийско училище. Премествайки се в други държави и градове, те разбират, че от асимилацията могат да бъдат спасени само чрез запазване на вярата и езика. От тази гледна точка където и да са отивали арменците поради съдбата си, преди всичко са построявали църкви и училища.”, отбелязва Мирзоян.

Още едно знаменито събитие бе откриването на Духовната Семинария „Геворгян” в Ечмиадзин през 1874 година.

Със спонсорството на меценатите енорийски училища са открити и в Ахълцъха (Ахалцихе), в Тифлис (Тбилиси) и в Ериван (Ереван). Понякога богати спонсори плащат за обучаването на деца от социално слаби семейства.

Първата голяма мъжка гимназия е открита в Ериван през 1831 година. Дълги години тя се ръководи от известния арменски писател Хачатур Абовян. Там получават образование момчета от Ериван и от Шемахи. Гимназията съществува до 1920 година. Днес сградата на гимназията е болница.

С подкрепата на арменския филантроп Нерсес Аштаракеци (Католикос на всички арменци през 1843-1857 год.) през 1824 година в Тифлис е открито епархийското Духовно училище „Нерсисян”.

В редица градове на Руската империя – Тифлис, Моздок и Шуши са открити няколко училища за момичета. В тези училища, освен основните предмети, се изучава бродерия и музика.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар