сряда, 3 юни 2020 г.

ГЕРОИ: Десницата на Католикоса Вазкен I и пръста на Сохомон Техлерян, която натиснала спусъка на пистолета при убийството на Талеат паша



Изготви: П-р Нерсес Кетикян
03.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Веднъж, към края на 1950-те години в Париж бе организирана среща на арменската общност, на която присъстваха
Католикосът на всички арменци Н.С. Вазкен I и великият син на арменския народ Сохомон Техлерян, който през 1921 година в Берлин бе убил един от организаторите на Арменския геноцид – Талят паша.

От всички краища на Европа бяха дошли хора, за да видят тези двама велики арменци. Всички, без изключение, минаваха и целуваха пръста на Техлерян, с който той натиснал спусъка на пистолета си при убийството на звяра Талят. След това хората приближаваха към Върховния патриарх, коленичеха и целуваха десницата на Негово Светейшество.

Когато тълпата малко се успокоява, Н.С. Вазкен I приближава към Сохомон Техлерян, целува челото му и казва:

„Хората повече целуваха твоя пръст, отколкото моята десница. И това бе правилно. Така трябва да бъде, защото ние трябва да уважаваме нашия герой, което е над всичко. Нация, която няма герои, няма история.”


Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар