сряда, 3 юни 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: Майкъл Тер-Погосян, създателят на Позитронно-емисионна томография (сканираща система PET)



Изготви: П-р Нерсес Кетикян
03.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Системата позитронно-емисионна томография, по известна като сканираща система PET, е една от най-важните
технологии в съвременната медицина. Тази система нямаше да бъде създадена, или щеше да бъде създадена много по-късно, ако не беше талантливият откривател Майкъл (Мишел) Тер-Погосян (Michel Ter-Pogossian), германски учен от арменски произход.

Майкъл Тер-Погосян е роден през 1925 година в Берлин, в семейство на арменци, оцелели от Геноцида. По-късно семейството е принудено да се премести във Франция, понеже в Германия е започнало фашисткото движение. Майкъл не може да се примири с мисълта, че родината му е подлагана на такава съдба. Изгубил вече Отечеството си, не иска да губи и Родината си. Във Франция започва активно да се бори срещу фашизма и нацистите.

Паралелно с борбата срещу фашизма, той не забравя за образованието. През 1946 година се мести в САЩ и започва да учи в Университета „Сейнт Луис” във Вашингтон, а по късно – в медицинския колеж към Университета във Вашингтон.

През 1977 година Майкъл Тер-Погосян създава компютърното сканиращо устройство, което чрез компютърна томография пресъздава образа на тялото на човека. Това бе революция в сферата на медицината, понеже даваше възможност да бъдат открити ракови образувания в ранни стадии, както и сърдечни заболявания.

Позитронно-емисионната томография (съкратено „ПЕТ“, на английски: PET) е един от най-иновационните диагностични методи в медицината, който позволява не само просто да се види вътрешността на организма и органите, а и да се определи как те функционират. Методът ПЕТ e приложим при сериозни заболявания като онкологичните, неврологичните, психиатричните и кардиологичните. Прилага се за диагностика на тумори, на близки и отдалечени метастази, за контрол на ефективността на лечението на рак. 

Много по-чувствителен е от другите изследвания, особено за процеси в коремната кухина. При това изследване се определя активността на Лимфома в различни части на тялото. При това изследване радиоактивна глюкоза (захар), която служи като проследяваща субстанция, се инжектира в тялото. Впоследствие тялото се сканира с позитронна камера и се получават различни образи. Изследването е особено полезно за проследяване на ефекта от лечението.

През живота си като учен, Майкъл Тер-Погосян е удостоен с редица награди, в това число „Златен орден” от Френското дружество по ядрена медицина и биофизика, Доживотен член на Академията на науките на Сейнт Луис и много други.

 Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар