понеделник, 17 август 2020 г.

ПОСЛАНИЕ ЗА БЕЙРУТ: „Вик за Мир и за Възраждане”, ЗАВЕН ХАНДЖЯН – Изпълнителен Директор на Арменската Мисионерска Асоциация в Америка

 

17.08.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменската Мисионерска Асоциация в Америка (АМАА) е втората по големина арменска подпомагаща организация след AGBU,

която предоставя десетки милиони долари годишно за подкрепа на духовните и материалните нужди на арменския народ в Армения, в Арцах и в Диаспората.

Враждуващите сили в региона трябва да уредят разногласията си на масата за преговори, а не на масите за хранене на мирното и невинно население.

Взривът, който уби десетки невинни ливанци и рани хиляди в Бейрут, беше опустошителен.

Независимо дали става въпрос за нещастен инцидент или преднамерен акт на зли ръце и мисли, щетите са огромни и непоносими. Опустошението, причинено от експлозията, е толкова всеобхватно, че някои го описват като безпрецедентно, невиждано дори по време на 15-годишната гражданска война.

Страната, страдаща от политическа, икономическа, финансова и здравна криза, сега преживява насилие, физическо унищожение на живота и имуществото.

Сърцата ни скърбят за жертвите на експлозията и техните семейства. Надявам се и се моля това да не доведе до мащабно избухване на насилие в страна, която с времето е предложила просветление в образованието, свобода на движението и словото, естествената си красота и топлината на хората в региона и извън него. Тук е и моето училище - майка. Нека жертвите да почиват в мир и нека Светият Дух утеши техните близки.

Ливан сега – повече от всякога – спешно се нуждае от две неща:

1) МИР: първото и основното

След обявяването на независимостта си през 40-те години на миналия век, Ливан е бил централна гореща точка на всички коварни действия и интриги в региона заради пищните жизнени свободи, които са чужди за региона, атмосферата на свобода на словото и печата, откритата граница, красивите природни удобства, с които страната е благословена и е обслужвала всички. Тази малка, някога предимно християнска страна в сърцето на Близкия изток, разпростряла се на брега на Средиземно море, е уморена от военните действия и враждебността, от глада и страданията, които са се вкоренили в тази земя. Ливан днес, независимо от корумпирания си политически елит, е подложен на колективни санкции, с преки или косвени ограничения, които разрушиха икономиката му, парализираха търговията и доведоха страната и населението до ръба на глада. В духа на хуманизма, в съответствие с нашите ценности, е наложително незабавно да бъдат премахнати нечовешките санкции, тъй като те водят до страданието на мнозина. Враждуващите сили в региона трябва да уредят разногласията си на масата за преговори, а не на масите за хранене на мирното и невинно население. МИРЪТ е безусловен приоритет в Ливан и извън него.

2) РЕКОНСТРУИРАНЕ НА СТРАНАТА

Страдащ от политически, икономически, финансови проклятия, плюс епидемията от COVID-19, сега Ливан се нуждае от всички любящи и грижовни ръце в света, за да се спаси. Неотложната помощ, включваща храна, лекарства, подслон, която спешно беше необходима вчера, днес се допълва от най-прости нужди – стъклени или други покрития за счупените структурни и морални прозорци и врати на страната.

Всички разрушителни ръце, далеч от Ливан!

Това е призив към всички миролюбиви, състрадателни и обичащи Христос ръце и сърца да протегнат ръка и да спасят Ливан и околния регион.

Арменската Мисионерска Асоциация в Америка винаги е готова да продължи своята безусловна кризисна помощ към нашите общности в Ливан с непоколебим ангажимент, влагайки НАДЕЖДА и жизненост.

Благодарим за Вашата подкрепа!

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар