сряда, 5 август 2020 г.

АРМЕНИЯ: Арменска компания получи лиценз за производство на апарати за белодробна вентилация от NASA

05.08.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - За новото устройство ще се използват части от

обикновени климатици, така че те да бъдат лесно закупени, ако е необходимо.

Арменската компания YEA (Yerevan Engineering Association) получи лиценз от NASA за производство на белодробни вентилационни системи. Това пише на официалния уебсайт на лабораторията на JPL NASA. Компанията възнамерява да започне производството след 2-3 месеца.

Новината бе оповестена и от министъра на високотехнологичната индустрия на Република Армения Акоб Аршакян.

Лабораторията Jet Propulsion Laboratory (JPL) към NASA проектира устройствата през м. април т.г. След това бе обявен международен конкурс за избор на производствената компания. 330 компании от 42 държави кандидатстваха за конкурса за лицензиране, от които едва 28 успяха да получат лиценз.

Между другото, в екипа на NASA, създал устройството, има 10 арменци. Инженерите са го проектирали така, че части от обикновени климатици да могат да се използват в устройството, което ще улесни бързото намиране на части в случай на необходимост от смяната им.

Такива устройства ще се произвеждат в САЩ (9 компании), Бразилия (3 компании), Индия (4), както и в Армения, Австралия, Канада, Египет, Индонезия, Малайзия, Мексико, Нигерия, Португалия, Турция и ОАЕ (по една компания).

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар