сряда, 5 август 2020 г.

СОЛИДАРНОСТ: Премиерът на Армения изрази солидарност към братския народ на Ливан

05.08.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Премиерът на Република Армения Никол Пашинян написа съболезнователна бележка в памет на жертвите от експлозията в

ливанската столица Бейрут. В своя микроблог в Twitter Пашинян споменава реакцията си от новината, получена от Ливан.

„Шокиран съм от новината за взрива в Бейрут. Скърбя за смъртта на всички жертви и изказвам съболезнованията си на близките и приятелите на жертвите, пожелавам бързо възстановяване на пострадалите. Изразяваме нашата солидарност и подкрепа към братския народ на Ливан", написал Пашинян.

Той също така информира, че е имал телефонен разговор с Католикоса на Великия дом на Киликия Н.С. Арам I, изразил е подкрепата си към Негово Светейшество, арменската общност, братската държава и народа на Ливан.

Говорителката на Министерството на външните работи на Република Армения Анна Нахдалян на свой ред съобщава, че в момента има предварителна информация за смъртта на един арменец вследствие на експлозията в Ливан. Посолството на Армения в Ливан поддържа връзка със съответните ливански органи и ръководителите на местните арменски структури. В населените от арменци райони, както и в целия Бейрут, разрушенията са значителни. В момента има предварителна информация, че няколко арменци са ранени в различна степен, главно в домовете си поради счупено стъкло.

Експлозията е причинила частични повреди и на сградата на посолството на Армения в Ливан.

Мощна експлозия разтърси ливанската столица Бейрут на 4 август. Получената информация е различна, някои източници споменават и втора експлозия. Очевидци заснеха случилото се и представиха опустошенията, които се случиха в района. Първият взрив разтърси градското пристанище около 18:00 местно време. Минути по-късно, според някои публикации, избухна по-голяма експлозия.

Ливанското министерство на здравеопазването възложи на всички болници да се подготвят за приемането на ранените, а министърът на здравеопазването на страната заяви по телевизията, че броят на ранените е много голям.

Министърът на здравеопазването Хамад Хасан заяви пред местните медии, че кораб, превозващ фойерверки, е избухнал в пристанището.

Ливанският президент свика специално заседание на Съвета за сигурност. 5 август е обявен за ден на траур в страната.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар