сряда, 5 август 2020 г.

НАУКА: Армения е вече на световната карта по 3D printing с отпечатване на жива тъкан

05.08.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Първите опити вече са успешни. Сега изследователите искат да установят колко дълго тъканите могат да живеят в

инкубатора.

Сега светът активно изучава най-новите технологии за това как да се „отпечатат“ тъканите на човешкото тяло, за да заместят повредените части, като се използва живи клетки.

Подобни изследвания се извършват от екипа на арменска компания "FOLDINK", който е основан от група завършили лекари от Ереванския държавен медицински университет. Те имат самостоятелно сглобени биопринтери, които тестват производството на различни тъкани чрез триизмерен биопечат, по-специално работят с хрущялни тъкани.

Първите опити, направени миналата година, бяха успешни. Култивираната тъкан беше изпратена за хистологичен анализ, който показа, че клетките са оцелели в процеса на печат.

Сега се тества до каква степен порасналите тъкани ще могат да живеят в инкубатор, който осигурява условия, близки до естествените.

Тази посока е все още нова в цял свят, клинични изпитвания все още не са проведени, но те се изучават активно.

Днес може да се предположи, че тъканите, получени чрез биопринтиране, ще бъдат съвместими с човешкото тяло, тъй като те не съдържат имуногенни агенти, тоест нямат протеини или други съединения, които нашето тяло ще счита за чужди и ще започне да се бори с тях.

Такива сериозни странични ефекти често се появяват при трансплантираните органи. Имунната система на приемащия организъм започва да се бори срещу чуждо сърце или черен дроб, точно както се бори например срещу вирусите.

„В този случай такъв проблем не възниква, това е голямото предимство на биопечата. Тъй като тук се използват специални биоматериали, които нямат имуногенен или алергенен ефект", казва за Sputnik Армения Емануел Хандилян, съосновател на компанията "FOLDINK".

Ще отнеме много време за трансплантиране на отпечатаните органи, но трябва да вървим в съответствие с международната наука. Изследванията на компанията вече са забелязани от световната професионална общност. Специализираното онлайн списание 3dprinting.com включва Армения в 3D картата на биопечат на света, споменавайки „FOLDINK“.

Трябва да се добави, че екипът на компанията включва възпитаници, ординатори, студенти от Ереванския държавен медицински университет, както и инженери, маркетолози и 3D дизайнери от други университети.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар