понеделник, 15 юни 2020 г.

ИСТОРИЯ НА АРМЕНСКАТА АПОСТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА (3): Разпространяването на Християнството в Армения през I-III векове


Учебник по „История на Арменската Църква” за 7-ми клас 
15.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН  - В днешния урок ще разберем: В кои провинции на Армения апостолите са основали епископства? Как арменските
власти са се отнасяли към християните? Кои се наричат  мъченици или свидетели?

През I-III векове в Армения се развива икономиката на страната, занаятчийството и търговията. Основават се и се построяват нови замъци и градове, от които особено знаменит е град Вахаршапат, който е основан от цар Вахарш I (117-140). Към края на II век той става столица на Армения.

През този период на историческо развитие в различни провинции на Армения постепенно се увеличават християнските общности. Християнството приемат не само обикновени хора – селяни, занаятчии, а и много князе и министри. Общностите имат духовни владици – епископи, които обучават и тълкуват Евангелието.

Епископските престоли и първите епископи в Армения

Още през I век Св. апостолите Тадей и Вартоломей в различни провинции на Армения  основават епископски престоли и ръкополагат епископи.

Св. апостол Вартоломей по молба на княза и княгинята на провинция Гохтън, основава там църква, а Св. апостол Тадей основава епископски престол в Артаз. Те ръкополагат епископи като владици на новосъздалите се християнски общности.

Вече към средата на III век във Велика Армения съществува добре организирана и широко позната църква.

В Малка Армения през I-III векове също има много християнски общности със своите епископи, свещеници и дякони.

Гоненията срещу християните

Както в съседните държави, така и в Армения християните са подлагани на жестоки гонения. През I-III векове в Армения мнозина християни са били мъченически убити. Тези, които са били убити поради вярата, се наричат „Нахатак” (мъченик), „Въка” (свидетел) или „Мартирос” (от гръцката дума на свидетел, които чрез мъченическата си смърт са засвидетелствали вярата си). 

Арменската църква в своя Календар има много възпоменателни дни на мъченици.
Относно преследванията на християните има много исторически предания. Едно от тях е преданието за свети мъченици Воскянк. През годините, когато Св. апостол Тадей проповядва, Рим праща в Армения петима благородници от царско потекло като делегация. По пътя те се срещат със Св. апостол Тадей. Слушайки проповедите му и виждайки неговите чудеса, те приемат християнството. Групата се наричал Св. Воскянк, от името на техния водач. След мъченическата смърт на Св. апостол Тадей те се отделят в планините Цахкотън и водят отшелнически живот.

Вследствие на техните проповеди група арменски благородници приемат християнството, напускат царския двор на Армения и се заселват в планините. Арменските благородници, които са приели християнството, от името на своя водач са наречени Св. Сукиасянк. По късно Св. Воскянк и Св. Сукиасянк приемат мъченическа смърт – последствия от преследванията на властите.

Сурен - князът на провинция Салахуняц, не успявайки да убеди сина си да се отрече от християнството, заповядва да го убият.

В Малка Армения властите са арестували толкова християни, че в затворите няма място за престъпниците.

Но тези гонения не успяват да спрат разпространяването на християнството в Армения.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар