вторник, 26 май 2020 г.

КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ В АРМЕНИЯ: Гробницата на арменската царска династия Аршакуни в Ахцк (СНИМКИ)


Изготви: П-р Нерсес Кетикян

26.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Историческият архитектурен комплекс в Ахцк съдържа гробница, построена през IVвек, където са погребани тленните
останки на арменските царе от династията на Аршакидите (арм. – Аршакуни), както и една църква, построена през V век и възстановена през XIX-ти век.

Историкът Павстос Бюзанд (V-ти век) пише, че когато персийският цар Шапух II завладява град Ани-Гамах, нарежда да съборят гробищата на арменските царе и да изнесат оттам тленните им останки в Персия, имайки намерението по този начин да отслаби духа на арменците. Спарапет (главнокомандващ) Васак Мамиконян, в една битка в област Айрарат успява да победи персийската армия (през средата на IV-ти век) и да си върне тленните останки на арменските царе. Той отново ги погребва, но този път в Ахцк, където е издигната гробница-църква в чест на царете. По време на погребенията отделят тленните останки на езическите и християнските царе. Както е известно, християнството се обявява като официална религия по време на Търдат Велики, който е бил от династията на Аршакуни. Езическите царе ги погребват в подземната част на гробницата, а християнските – в основната част на гробницата. По този начин Васак Мамиконян възстановява авторитета на арменското царство.

Гробницата е била цяла до края на династията на Аршакуни (V-ти век). Тя много пъти е унищожавана от нашественици и земетресения. Според историка Мовсес Хоренаци, накрая е решено тленните останки на царете да се преместят в столицата Вахаршапат (Ечмиадзин) и там да бъдат погребани.

Днес е запазена подземната част на двуетажната постройка (дължина: 3.75 м, ширина: 2.65 м, височина: 2.60 м), която погледната отгоре има форма на кръст.


Редакция: Варта Берберян-Гарабедян











Няма коментари:

Публикуване на коментар