вторник, 26 май 2020 г.

ЗА ДА ПОМНИМ: Арменските сватби в Османската империя преди Арменския геноцид (СНИМКИ)



Автор: Музей-институт на Арменския геноцид

26.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В различните общества семейството представлява важна институция, която предава на поколенията материални, духовни и културни ценности. За арменския народ, при липса на държавност
и в положение на робство под чуждо владичество, арменското семейство е имало незаменима роля в запазването на националната ценностна система и арменската идентичност. Сватбените обичаи към края на XIX век и началото на XX век сред западните арменци са представлявали важно предусловие за запазването на националната идентичност.

Сред арменците – поданици на Османската империя, обичаите са били много различни. Понякога те са били коренно различни, но винаги са запазвали религиозните и националните си значения. Например, на места предварителната уговорка за годежа се е извършвала още докато младоженците са били новородени, а на други места – след като са били пълнолетни. След това следвал годеж, на който е присъствал и свещеник, който благославял трапезата на годежа. Обичайно сватбите сред арменците се провеждали в съботен ден, когато младоженецът прибирал младоженката. Арменците още от малки са подготвяли децата си за семеен живот. Родителите се чувствали задължени да научат децата си на занаят, което е било важно условие и за младоженеца, и за младоженката. Например момичетата учели бродиране, шиене, месене на тесто и др., а тези неща били важни при избора на невяста, за да може тя да възпитава правилно децата си. След определена възраст момите започвали да приготвят зестрата си. Те бродирали спалното бельо, покривките на леглото, калъфките на възглавниците, плетели разнообразни дрехи, дантелени подставки за саксии, вази, чаши и други съдове.

Младоженецът също е трябвало да владее занаят, за да може да осигури нуждите на семейството си.

Фотографията широко се е разпространила през XIX век в Османската империя, в това число и сред арменците. В колекциите на арменските фотографи са се запазили снимки на младоженци, на сватби и на различни моменти от сватбените обичаи. Представяме ви поредица от снимки от онова време, които сами разказват много подробности за обичаите и традициите на арменците преди геноцида, който турците извършиха срещу арменците.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян





































Няма коментари:

Публикуване на коментар