вторник, 26 май 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: Сърпухи Елиас – арменка, която стана първата жена Върховен съдия на Нова Зеландия



Източник: armedia.am

26.05.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – „Ако нямаше арменска идентичност в моето семейство, нямаше да достигна такива върхове.”, е казала Сърпухи
Елиас, първата жена Върховен съдия на Нова Зеландия.

Сърпухи Елиас, която в Нова Зеландия повече е известна с името Сиан Елиас, е родена през 1949 година в Лондон. Баща ѝ Минас Елиас е потомък на оцелели от Геноцида арменци, а майка ѝ е от Северен Уелс. Родителите на Сърпухи се местят в Нова Зеландия, когато тя е била на една година.
През 1970 година Сърпухи завършва юридическия факултет към университета Оклънд и продължава образованието си в университета Станфорд. След няколко години тя започва работа в една юридическа компания в Оклънд, където се отличава с изключителните си способности.
През 1984 година Сърпухи е назначена като юридически консултант за район Оклънд. Започва да се занимава с обществена дейност и постепенно придобива име на яростен борец срещу чиновнически своеволия. През 1988 година Елиас става една от двете жени, назначени като кралски адвокати.

1990 година е наградена с Държавен орден за службата си, а през 1995 година е назначена за член на Върховния и Апелативния съд.

„Сиан Елиас е първата жена, която е станала член на Кралския съд на Нова Зеландия. Тя е от желязо и кръв, която не може да се реже нито с ум, нито с думи.”, пише британският журналист Люк Хардинг.

През 1999 година Елиас става първата жена, която успява да заеме поста ръководител на Върховния съд на Нова Зеландия. Дотогава всички ръководители са били мъже. Този пост тя заема доскоро. През това време Сърпухи три пъти – с личен указ от кралицата на Великобритания Елизабет II е заела поста Генерален Губернатор на Нова Зеландия, докато постът е бил вакантен.

Неоценима е ролята на Сърпухи в обществения живот на Нова Зеландия. Едно от най-известните дела в нейния живот е било защитата на правата на маорите – коренните жители на Нова Зеландия. Благодарение на нейната борба, днес маорите равноправно живеят в земите на своите предци.

Сърпухи Елиас е омъжена за Хю Флетчър – бивш генерален директор на компанията „Флетчър Челъндж” и бивш ректор на университета Оклънд. Имат двама сина. Въпреки че Сърпухи лично не участва в живота на арменските организации в Нова Зеландия, винаги подчертава своите арменски корени и ролята на арменската идентичност в живота си.

Жителите на Нова Зеландия, благодарение на арменските корени на Сърпухи Елиас, се отнасят с голямо уважение към местните арменци и Армения.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар