сряда, 17 юни 2020 г.

АРМЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ: Дейността на ХОМЕНЪТМЕН в България от началото до 1939 година (2) – Клон София на Хоменътмен

Откъс от книгата „История на Арменски Физкултурен Всеобщ Съюз”, Пюзант Торигян том I, 1995, Бейрут
16.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯНПродължавайки да Ви представяме историята на арменците в България, този път ще Ви предложим откъси от
книгата „История на Арменския Физкултурен Всеобщ Съюз (Хоменътмен)” на Пюзант Торигян, издадена през 1995 в Бейрут, където доста подробно е представена историята на Хоменътмен в България, както и в Румъния (няколко български градове по това време са били част от Румъния, но са държали тесни връзки с организацията в България), от основаването му до 1939 година.

Всеки ден ще Ви представим по едно заглавие, както авторът е разделил в своята книга.
Клон София на Хоменътмен
Клонът на Хоменътмен в София, столицата на България, след прекъсвания през първите години, на 6 септември 1925 година провежда първото състезание на клона, което става причина широк кръг хора да се запознаят с дейността на Съюза.
Скаутските и спортните еднодневни прояви в този ден потвърждават, че Хоменътмен е организацията, чрез която младите арменци в София могат до голяма степен да служат на националния, спортния и моралния прогрес.

Сутринта, след като скаутската група марширува по булевардите на града, в двора на църквата участва в церемонията за тържествено даване на клетва, както и благославяне на знамето от ръката на отец Хорен. След това бе извършено връчване на скаутски степени. След обяд, водени от скаутите и военния оркестър, на стадиона маршируваха над 60 скаути и спортисти на клона, след което започнаха състезанията по лека атлетика със следни дисциплини:

-Бягане – 100 м, 800 м и 1500 м
-Скок на височина, на дължина и на 3 стъпки
-Хвърляне на топки и дискове

Имаше и бягане с чували и с щафета, след което състезанието бе закрито с футболен мач срещу местния отбор „Бежанец”.

Кралицата на деня бе госпожа Дигранухи Румян, почетни госпожици – Анник Ованесова и К. Бояджян. Шампион по лека атлетика на деня стана Ашод Шакарян.

След това арменската общност в града се обедини около дейността на софийския клон. Редовете на скаутите и спортистите постепенно придобиваха важност. През есента на 1925 година в клона членуваха 86 души със следното разделение: подкрепящи – 20, спортисти – 28, скаути – 38, от които 5-ма степенувани.

До края на годината футболният отбор отбеляза чувствителен прогрес. На 8 декември 1925 година мачът срещу силния български отбор СК Тича завърши наравно с резултат 2:2.

На 13 декември 1925 година клонът организира празненство, посветено на Деня на Хоменътмен, по време на което изнесоха слово представители на Училището „Месробян”, на АРФ „Ташнагцутюн” и АСДП „Хънчагян”, подчертавайки важността на мисията на Хоменътмен.

На 28 август 1929 година, софийският клон организира IV Арменски Навасартян Игри в България, което председателства Генерал Лазаров. Кралицата на деня бе госпожа Хугасян, почетни госпожици – Х. Ховнанян и А. Папазян. Д. Закарян от софийския клон стана шампион в дисциплината бягане на 800 м и 1500 м, а клонът зае трето място в Игрите.

На 7 януари 1930 година в град София се състоя Общото Събрание на Българския Район, по време на което петима членове на клона бяха избрани в Районното Управление.

Докато дейността на клона ден след ден се развиваше, през пролетта на 1930 година редица вътрешни неразбирателства за момент намалиха скоростта на прогреса и силите на клона се разделиха на две. Едните отказаха да се подчиняват на решенията на Районното Управление и се свързаха с местните български групи, а вторите останаха верни на йерархията на Съюза и продължиха да се развиват в организационни, спортни и скаутски дейности до 1939 година, оставайки един от най-добрите спортни клубове в града и спечелвайки признателността на арменците и чужденците.

Според справочника на клона от 1938 година общият брой на членовете на клон София на Хоменътмен тогава са били 135 души.

(Следващ материал от тази поредица– Клон Пловдив на Хоменътмен)
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар