сряда, 17 юни 2020 г.

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ „ХРИСТИЯНСКА АРМЕНИЯ”: Абрахам Хостованох (Изповедник, Աբրահամ Խոստովանող) – арменски историограф от V век, ученик на Хевондянц, които са воювали срещу персийците в битката на Аварайр


Енциклопедия „Християнска Армения”, Ереван, 2002 г.
16.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯНАБРАХАМ ХОСТОВАНОХ (Աբրահամ Խոստովանող), Абрахам Зенакаци – (дата на раждане и смъртта неизвестна).

Историограф от V век, ученик на Св. Хевондянц, мъченик. Роден е в село Зенакс, област Тайк. В Житията на светците се споменава заедно с един друг мъченик – Хорен Хостованох. Историографът Ехише е написал тяхното подробно житие и го е включил в своя труд „За Вардан и Арменската Война”.

В други Жития на светци се споменават техните жития в по-кратки варианти, с няколко редакции.

Друг историограф – Хазар Парпеци дава подробна информация за тях в своята „История” (глави 53 и 58). Според него Абрахам Хостованох доброволно се е присъединил към групата арменски министри (княз, който отговарял за определена сфера на царството) и духовници, които след войната Вардананц по заповед на персийския цар Хазкерт II (Яздегерд II) са били заточени в Персия. През 454 година, след мъченическата смърт на Хевондянц, по заповед на персийския цар са били отрязани ушите на Абрахам Хостованох и Хорен Хостованох и са били заточени в Сирия. Там те остават дълги години и служат в царския двор. Същевременно събират милостиня и всяка година носят помощи на арменските министри, които са заточени в Апар.

Хорен Хостованох умира през 461 година в заточение, а Абрахам Хостованох през 463 година се връща в Армения, където Върховният патриарх и Католикос на всички арменци Гют I Арахезаци го ръкополага и назначава епископ на провинция Бъзнуник.

Абрахам Хостованох е превел от асирийски книгата на епископ Марута от Нъпъркерт „Мъченици от Изтока”, част от която е стигнала до наши дни.
Историографът Товма Арцъруни от IX-X  век споменава за труд на Абрахам Хостованох, посветен на войната Вардананц, която е ползвал, но той за съжаление не е стигнал до нас.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар