понеделник, 22 юни 2020 г.

АРМЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ: Дейността на ХОМЕНЪТМЕН в България от началото до 1939 година (3) – Клон ПЛОВДИВ (Филипе) на Хоменътмен



Откъс от книгата „История на Арменски Физкултурен Всеобщ Съюз”, Пюзант Торигян том I, 1995, Бейрут
22.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯНПродължавайки да Ви представяме историята на арменците в България, този път ще Ви предложим откъси от
книгата „История на Арменския Физкултурен Всеобщ Съюз (Хоменътмен)” на Пюзант Торигян, издадена през 1995 в Бейрут, където доста подробно е представена историята на Хоменътмен в България, както и в Румъния (няколко български градове по това време са били част от Румъния, но са държали тесни връзки с организацията в България), от основаването му до 1939 година.

Всеки ден ще Ви представим по едно заглавие, както авторът е разделил в своята книга.

Клон ПЛОВДИВ (Филипе) на Хоменътмен

Град Пловдив (или Филипе) е втория по големина град в България и от ранни времена е бил център на арменската концентрация в България. Поради това обстоятелство Пловдив през 1924 година става огнище за организиране на Районна дейност на Хоменътмен в България.

Клон Пловдив на Хоменътмен се основава през 1921 година и се легализира от Централата в Константинопол. Млади арменци бързо се присъединяват към редиците на клона. През 1925 година има вече над 200 членове със следните разделения:

-Спортисти – 64 атлети и 14 футболисти.
-Скаути – 61 скаути и 17 кайлиг (вълчета)
-Симпатизанти – 47 души

Дейността на спортното звено скоро става забележителна за местните кръгове и съставът на първия отбор по футбол на Хоменътмен участва в държавното първенство в трета група. На първенството през 1925-1926 год. отборът се качва във втора група. Пловдивският клон организира и междуградски турнири.

Пловдивският клон на Хоменътмен, 1930 г.
През 1930 година отборът се качва в първа група. В сферата на футбола известни имена са били Бедрос Казанджян (известно време е бил преден защитник в националния отбор на Пловдив), Торком Калпакджян (години наред е бил капитан на отбора), Хърайр Сърабян, Ервант Кебабджян и Х. Аримян.

Атлетите на пловдивския клон заемат шампионски места на състезанията. През пролетта на 1930 година на маратона по бягане, организиран от Федерацията, става шампион Х. Срабян.

Пловдивският клон става и първият клон, който по инициатива на Районното Управление на 28-29 август 1926 година организира I състезание между клоновете на Българския район на Съюза. Отборът на Пловдив печели шампионските титли по футбол и на състезанието по щафетно бягане, и клонът става шампион на игрите.

Скаути в двора на църквата ”Св. Кеворк”, 1938 г.
Скаутските редици от деня на основаването следват професионалното развитие, придобивайки знания, подходящи за скаутските степени за бъдещи изпити.
През 1929 година 7 кандидати за I степен успешно издържат изпитите. Скаутският съвет на свой ред организира изложба на ръчни изработки.

През 1930 година по повод Възкресение Христово, се организира тържествена церемония по клетва на новопостъпилите скаути и на кандидатите за II степен. На церемонията присъства водачът на българските скаути в града, стотникът Костандинов. Редиците на скаутите са стигнали до 120 души. Скаутското движение се ръководи от водачите (хъмпабед) Бохос Кантарджян (Кантарян - според внучката) и Мардик Дограмаджян, заместник водачи Хърайр Срабян, а по-късно Торком Калпакджян.

Организационната дейност на клона е вървяла на пълна пара. На 13 декември 1926 година клонът организира празненство по повод Деня на Хоменътмен. Сутринта епископ Ервант Пердахджян отслужва Св. Литургия и с проповедта си възхвалява ползите от спортното движение сред арменците. След обеда в „Арменския клуб” се провежда публично тържество, на което присъства безпрецедентна тълпа. Представя се художествена програма, а посланието на деня изнася Гаро Хазаросян.

Дейността на Пловдивския клон със същите темпове продължава до началото на II световна война – с нови успехи и с максимално участие в дейността на Българския Район на Хоменътмен.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар