понеделник, 22 юни 2020 г.

ХРАМОВЕ В АРМЕНИЯ: Защо Катедралният Храм „Св. Богородица” в Гюмри е наречен „Йот Верк” (Седем Рани)?


Автор: Лилит Арутюнян, Sputnik Армения
22.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Катедралният Храм във втория по големина
град в Армения има над 200-годишна история.

Помня, че като малка дълго седях в тази великолепна църква, внимателно и с душевен трепет разглеждах централния полилей, както и структурата на кръстовидния купол по целия таван.

Представях си, че под купола летят ангели, които слушат молитвите на вярващите, за да ги издигнат към Всевишния.

В сърцето си мислех: „При дневна светлина те не се виждат, но ето, нощем ангелите започват да излъчват светлини.” Понякога толкова силно потъвах във въображението си, че имах чувството, че виждам разперените им крила… А може би не съм си въобразявала…?

На децата по-лесно се разкрива истината, отколкото на големите. Каквото и да е, е вече разбираемо , че църквата „Св. Богородица” за мен имаше особено значение.

Защо „Йот Верк” (Седем Рани)?

Катедралният Храм на Гюмри, както народът го нарича „Йот Верк”, се издига в Гюмрийския централен площад „Вартананц”. Храмът продължава да е действащ дори по време на Светския период заедно с Първопрестолния Храм Св. Ечмиадзин, докато голямата част от църквите в страната биват закрити.

Църквата е построена през 1874-1886 год. Както разказва протойереят на църквата „Св. Богородица” отец Татул Акобян, в начало църквата от черен вулканичен камък туф е била дървена.

През XVII на мястото на църквата е имало Параклис, който е бил построен по волята на княжеския род Камсаракан и там е била съхранявана Иконата „Седемте мъки на Света Богородица”.

„Тъкмо тук е била съхранявана иконата, която е дело на Свети Евангелист Лука от 34 година – един от 70-те ученици на Христос. В начало Иконата е била в Западна Армения.”, разказва свещеникът.

От Западна Армения Иконата е преместена в църквата на Мармарашен, но понеже е била близо до границата, е решено през 1832 година Иконата да бъде преместена в Манастира „Харичаванк”. Но когато накрая Иконата пристига в Гюмри, жителите на града не позволяват тя да бъде преместена на друго място.

„Католикосът на всички арменци възнамерява от съображения за сигурност да я премести в Ечмиадзин. Но жителите на Гюмри се обръщат към Негово Светейшество с молба тя да остане в града. В резултат на това е нарисувано копие на Иконата, която е поставено в Музея на Първопрестолния Храм Св. Ечмиадзин, а оригиналът остава в Гюмри.”, разказва отец Татул.

Интересен епизод

Вътрешната украса на църквата „Йот Верк” е много странна. Тя е единствената арменска църква, където на Светия Олтар има иконостас, характерен за православните църкви.

Стените са украсени с иконописи, а в центъра на Олтара се вижда образът на Богородица с Младенеца.

По думите на отец Татул, трите църкви на Гюмри – „Сурп Нъшан” (Св. Знак), „Йот Верк” и „Сурп Аменапъргич” (Свети Всеспасител), са построени по модели на трите църкви в град Ани. По време на унищожителното земетресение през 1988 година храмът „Йот Верк” не е пострадал много, паднали са само двата купола.

Казват, че църквата е построена така, че при земетресението тъкмо куполите са поели силата на трусовете, а тя е останала здрава. Тези два купола до днес стоят в двора на църквата.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар