понеделник, 22 юни 2020 г.

ИСТОРИЯ НА АРМЕНИЯ (5): Ранните Държавни Образувания в Армения (III хилядолетие пр.Хр.)



„Кратка история на арменския народ”, Артак Мовсисян, 2014
22.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН

Първото държавно образувание: Аратта

В предишните страници вече бе отбелязано, че първото ранно държавно образувание в Арменското плато, известно до момента, е Аратта, за което
сведенията на шумерските писания се отнасят към XXVIII-XXVII векове пр.Хр. Аратта е била теократична страна. По време на това държавно управление цялата власт – и светската, и духовната, е в ръцете на духовенството, което управлява от името на Бог. Царят на Аратта същевременно е и Върховен жрец. 

Към Върховния жрец – царя действа и най-висшият консултативен орган – Събранието на Старейшините (негово бъдещо развитие може да се смята Светското Събрание (Ашхаражохов) на Велика Армения). Споменава се главният икономически чиновник на страната, който е наричан „управител” (може да се сравни със сегашния пост на премиер-министъра). В Аратта се споменават още чиновници от икономическата сфера – събирачи на данъци, надзиратели и пр.

Жителите на Аратта внасят зърнени култури и други земеделски продукти, и изнасят метали и скъпоценни камъни. Освен това изпращат на юг строителни суровини – „планински камъни”.

В Шумер като впрегатна сила или превозно средство са използвани магаретата, а в Аратта – конете. Трябва да отбележим, че това е първото споменаване на коне в служба на хората в писмените източници. Използването на коне в икономиката и във военното дело е довело до безпрецедентен прогрес.

Шумерските оригинални текстове са запазили сведения за армията и за столицата на Аратта, оградена със стени. Едно от важните сведения е фактът за използването на собствената писменост в страната, което е било доказано чрез намерените паметници с клинописи в Арменското плато от IV-III хилядолетие пр.Хр., които все още не са разчетени.

Древни споменавания на името „Армения” – Арми, Арман(ум), Арам

През XXVI-XXIII векове пр.Хр. в сегашната територия на Сирия е образувана държавата Ебла, която с широка търговска мрежа е била свързана с околните страни. Оригиналните текстове, които се намират в царския архив на Ебла, споменават имена на над двадесет местности в Арменското плато и в околността. От тях по-важна е Арми, която е столица на едноименното царство. 

Забележителното е, че в оригиналните текстове от XXIV-XXIII векове пр.Хр. се споменава за „синовете на Хая” (арменски синове), които са живели в страната Арми и които са имали дейни взаимоотношения с Ебла.

Семитските племена, които са навлезли в Месопотамия от Арабския полуостров, през втората половина на XXIV век пр.Хр. са създали първата диктатура, известна в историята. Основателят на държавата Саргон, установявайки се в центъра на Месопотамия – в град Акад, основава първата постоянна професионална армия, известна на историята и е създал безпрецедентна световна диктатура. Войските му на север са стигнали до южното подножие на Арменското плато и там претърпели провал. До нас е стигнал един клинописен текст, който представя географията на владението на Саргон Велики, където за първи път е спомената предварителната форма на името „Армения” – страната Арман(ум), която се е намирала в южната част на планинската верига Арменски Тавър.

Четвъртият владетел на Акад – Нарам-Суен (XXIII век пр.Хр.) е предприел  многократни военни походи по посока към горното течение на Ефрат и Тигър. Той през долината на Тигър е тръгнал на север и споменава за страната Арам, която се е намирала върху територията между езерата Ван и Урмия. Тази територия по време на Ванското царство също е спомената с подобни имена (Арамали, Армарили). Нека да помним, че според Мовсес Хоренаци в основата на имената „армен” и „Армения” стои името „Арам”.

Няколко походи на Нарам-Суен към горното течение на Ефрат са били насочени срещу страната Субур (Субарту), която се намирала „на брега на Горното море”, т.е. около езеро Ван. Този и много други факти показват, че Субир е едно от древните имена на Армения, което е еквивалентно от една страна с името „Аратта”, а от друга – с „Арман(ум)”.

Нарам-Суен е предприел още поход срещу страната Хах(ум), намираща се до горното течение на Ефрат, която от III хилядолетие пр.Хр. се споменава като важен регион за добив на злато в територията на област Висока Армения (Барцър Хайк) на Велика Армения. Той организира няколко похода към „изворите на Тигър и Ефрат”, стига до района Амид-Диарбекир, където оставя клинописен паметник със своя образ и текст.

За походите към страните до горните течения на Ефрат разказва един от най-обемните клинописни текстове на Нарам-Суен, в който Арман(ум) е представен като страна, която „никога – от творението на човечеството нито един цар не бе превземал”.

Срещу Нарам-Суен е организиран съюз от 17 държавни образувания от Арменското плато и съседни страни, воден от страната Арман(ум). Лидерството на този съюз преминава от Арман(ум) към страната Луллуби, намираща се в южната част на езеро Урмия. Нарам-Суен изпраща срещу съюзническата армия три войски, от които никой не се връща жив. По-късно лидерството на съюза от Луллуби преминава към Кутийската страна, която поставя края на диктатурата на Нарам-Суен.

Кутийското световно владичество

Нарам-Суен извършва безпрецедентно богохулство. Той обявява себе си за „бог”, унищожавайки храма на боговете и принуждава хората да се поклонят пред неговата личност. Шумерското духовенство моли за помощ съюза на седемнадесетте страни, лидерството на който е преминало от Луллуби към Кутийската страна. Скоро с рязка атака към центъра на Месопотамия тръгват планинските жители на Арменското плато и „богът”самозванец е убит по време на войната срещу тях …

Титлата „Цар на четирите краища на света” – по право на победителя преминава към кутийските владетели. Кутийското световно владичество съдържа огромни територии – от планините Аманос до Елам, от северната граница на Арменското плато до Персийския залив.

Около един век (XXII век пр.Хр.) те владеят по-голямата част от Югозападна Азия. През това време царуват 21 царе, които управляват с определен мандат. Т.е. действа избирателна система на върховната власт.

След края на Кутийското световно владичество Армения запазва своята мощ и важната роля в Древния Изток. За това ние се информираме от месопотамските писма (XXI век пр.Хр.), където страната Субур е представена като могъщо царство.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар