четвъртък, 4 юни 2020 г.

ЛИЧНОСТИ: Нерсес Таирян – Основателят на производство на арменски коняк в Ереван



Автор: Рубен Шухян, Sputnik Армения
04.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Производството на коняк в Ереван е
основал търговецът от първа класа Нерсес Таирян през 1887 година.

Нерсес Ахаджан Таирян е роден в Харакилиса (днешен Ванадзор в Армения). Завършил е Селскостопанската Академия в Москва, след което преминал специализация във Франция.

Известно е, че в началото на 1870-те години Таирян купува земи от братята Хайрапет и Нахапет Тер-Овакимян в крепостта на Ереван и околните места. Там той засажда лози и през 1874 година основава фабрика за производство на вино и ракия. Според специалисти, тази фабрика е била първото специализирано производство на алкохол в региона.

През годините продуктите на Таирян стават все по-търсени и той решава да разшири асортимента и започва производство на коняк според френска технология. За тази цел той купува от Франция две специални машини, разширява условията на фабриката, създава цехове за производство на дървени бъчви. И така през 1887 година фабриката започва да произвежда коняк, който поради специфичните си качества много бързо придобива име и авторитет.

През 1892 година Таирян кани и назначава главен технолог Мъкъртич Мусинян, който бе родом от Ереван и бе завършил Академията по производство на вина във Франция. Последният издига качеството на продуктите на Таирян до съвършенство.

Поради здравословни проблеми, Нерсес Таирян през 1899 година отдава фабриката под наем на вече известните по това време руски производители на алкохолни напитки „Николай Шустов и синове”, а през 1900 година окончателно продава фабриката на тях.

След това той се мести да живее в Тифлис (Тбилиси), където през 1902 година почива.


Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар