четвъртък, 4 юни 2020 г.

ЛЮБОПИТНО: Какво направи световноизвестният художник Ованес Айвазовски, когато разбра за избиването на арменците от султан Абдул Хамид?



Източник: Sputik Армения
04.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Всеизвестният художник Ованес (Иван) Айвазовски лично се е познавал с турския султан. Посредник на тяхното
запознанство става известният арменски архитект в Османска империя, автор на много известни сгради в Истанбул Саркис Балян.

„Айвазовски е бил приятел с османския архитект Саркис Балян. Художникът  подарява на Саркис някои от своите картини, които архитектът  показва  на турския султан.” разказва изкуствоведът Шахен Хачатърян от Армения за изданието Sputnik Армения.

Султанът е силно впечатлен от картините и кани Айвазовски в Константинопол. Художникът тогава вече е известен в Европа, което допълнително издига авторитета му в очите на султана.
Султанът поръчва на Айвазовски няколко картини. За кратко време художникът създава 20 платна, в които са рисувани Истанбул и морето. Султанът щедро възнаграждава Айвазовски срещу труда му и му връчва държавни ордени.

„Айвазовски много тежко преживява избиването на арменците към края на XIX век от султан Абдул Хамид. Той хвърля в морето всички държавни ордени и подаръците от султана и посвещава изкуството си на трагедията на своя народ.”, отбелязва Хачатърян.

Айвазовски хвърля в морето ордените „Меджидие” и „Османие”, които бе получил лично от султана.

Разтърсен от избиването на арменците през 1894-1896 год. в Османска Турция, Айвазовски създава поредица от картини – „Избиването на арменците през 1895 година”, „Натоварване в кораба”, „Турски кораби хвърлят в Мраморно море арменците” и пр.

Днес някои от творбите на великия художник се намират в резиденцията на днешния президент на Турция Реджеб Ердоган.

Айвазовски през живота си е нарисувал над 7000 картини, от които 75 са на арменска тема.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар