четвъртък, 4 юни 2020 г.

ЗА ДА ПОМНИМ: Как испански дипломат спаси живота на арменският гениален композитор, музикант и духовник Гомидас по време на Геноцида над арменците в Османска Турция?


Източник: Sputik Армения, El Pais (Испания)
04.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – За най-лошото испанските консули в
Истанбул и в Йерусалим бяха предупредили още през м. януари 1915 година.

В испанския вестник El Pais са публикувани откъси от дипломатическата кореспонденция на испански дипломати в Турция от началото на XX век.

В Националния Архив на Мадрид се съхраняват данни за етническо прочистване на християни в Турция. Те са съставени от страна на консула на Испания в Константинопол Хулиан Мария дел Аройо и от консула на Испания в Йерусалим Антонио де ла Сьерва. „Въз основа на тези документи властите на Испания могат да изготвят документ, който признава Арменския геноцид”, пише вестникът.

Още през м. януари 1915 година де ла Сьерва съобщава към Мадрид:
„Положението притеснява местните християни. Мюсюлманите идват с призиви да унищожат християните.”

На 31 май 1915 година Министерският съвет на Османската империя решава да лиши арменците от имуществото и имотите им. Ето какво пише дел Аройо за Мадрид:
„Аз обръщам внимание на ксенофобията и агресията на младотурците. Те обявяват, че единствени имат право да живеят. Всички други трябва да бъдат унищожени. Те така се отнасят с арменците и гърците.”

През м. март 1916 година той пише:
„Гоненията продължават въпреки протестите от всички държави. Правителството осъществява своите планове – да унищожи два милиона и половина арменци, които живеят в Турция.”

Запазени са и документи от кореспонденцията между Мадрид и Константинопол относно спасяването и изпращането във Виена на великия арменски композитор и музикант архимандрит Гомидас. През м. януари 1916 година испанският дипломат пише:
„В началото са завели Гомидас в Мала Азия, но с усилията на американското посолство той бе преместен оттам.”

Дел Аройо, който лично познава Гомидас, използва всички свои връзки и познанства, за да го спаси.
„Те се страхуват, че Гомидас ще разкаже цялата истина за това какво се е случило. Подобни хора обикновено държат в плен.”, по-късно пише той.

Вестникът отбелязва, че правителството на Испания трябва да намери сили и да признае Геноцида над арменския народ. „Правителството на Испания трябва да носи морална отговорност. Испания може да последва примера на Германия и Нидерландия, които са признали Геноцида, въпреки заплахите на Турция.”, пише вестникът.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар