вторник, 28 юли 2020 г.

МВнР на АРМЕНИЯ: Азербайджан поема отговорността за по-нататъшната дестабилизация

28.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Чрез провокативни действия азербайджанското ръководство възпрепятства усилията на международните посредници за успокояване на ситуацията и подновяване на мирния процес. Говорителят на

външното министерство на Армения Анна Нахдалян направи такова изявление, като се позова на смъртта на арменския военнослужещ Ашот Микаелян, който на 28 юли беше смъртоносно ранен от азербайджански снайперист.

"Азербайджан със своите провокативни действия поема отговорност за по-нататъшната дестабилизация", каза тя.

Според нея трябва да се отбележи, че Азербайджан прибягва до тази провокация само няколко дни след изявлението, направено от съпредседателите на Минската група към ОССЕ, които призоваваха към стриктно спазване на примирието и въздържане от провокативни действия.

Нахдалян припомня, че паралелно с всичко това Азербайджан обявява мащабни военни учения с Турция. Тя отбеляза, че позицията на Армения относно ситуацията беше ясно изразена от премиера на страната Никол Пашинян по време на заседанието на правителството на 23 юли т.г.

Нека припомним, че Пашинян бе казал, че Азербайджан трябва публично да се откаже от използването на сила и да предприеме достоверни стъпки за спиране на антиарменската реторика.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар