сряда, 29 юли 2020 г.

„Турция не се е отказала от политиката на Геноцида над арменския народ”, заяви премиерът на Армения Никол Пашинян (ВИДЕО)


29.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - В интервю за руския телевизионен канал РБК премиерът на Република Армения Никол Пашинян не изключи възможността за мащабна война на фона на неотдавнашната ескалация между Армения и

Азербайджан, защото има сили и държави, които разпалват конфликта. На въпроса на журналиста дали може да каже кои са тези държави, Пашинян отговори, че на първо място това е Турция.

За това съществуват актуални интереси и исторически причини, защото Турция не се е отказала от политиката на геноцид над арменския народ. Турският президент не само не признава факта на Арменския геноцид, който се е състоял в Османската империя през 1915 г., но и го оправдава", каза Пашинян.

Според премиера има още един фактор за подобно поведение на Турция.

„Турция, както в началото на миналия век, има мечта да контролира Южен Кавказ. "И в продължение на 30 години след разпадането на Съветския съюз те работят всеки ден, за да се сбъдне тази мечта и цел", каза Пашинян.

Премиерът на Армения смята, че на първо място Русия разбира, че всичко това може да има геополитическо развитие.

Цялото интервю на Никол Пашинян (на руски)

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар