сряда, 29 юли 2020 г.

„Трябва да разчитаме на собствените си сили. Имаме силна държава, успешна и обединена диаспора. Вярвам, че заедно ще бъдем много силни.”, заяви Президентът на Армения Армен Саркисян


29.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Президентът на Република Армения Армен Саркисян участва чрез видеовръзка в първия урок на Международното лятно

онлайн училище „Армения и светът. Изграждане на устойчиво бъдеще” организирано от Славянския Университет в Армения, съобщават от пресслужбата на президентството на Армения.

Участниците в лятното училище са студенти, млади учени, специалисти от Армения и диаспората, както арменци, така и чужденци. В рамките на курсовете, които започнаха на 27 юли и ще завършват на 12 август, участниците ще се запознаят с основните насоки на външната политика на Армения чрез лекции, ще получат изчерпателна информация за текущите процеси, ще обсъдят мястото и ролята на Армения в бързо променящия се свят.

По време на видеоурока участниците в лятното училище зададоха въпроси към президента на Армения. По-специално, отговаряйки на въпроса относно ролята на президента на страната в държавата с парламентарно управление, Армен Саркисян каза:

„Понякога очакванията на хората са много високи - нереалистични, защото Конституцията и размерът на парламентарната република не позволяват на президента да реализира тези очаквания, а самият президент няма необходимите инструменти.

През двете години откакто съм на този пост, едно от моите действия беше да обясня на хората, че в парламентарната държава трябва да има реалистични очаквания от президентството и понякога да насочвам какво да очакваме и какво да правим. Моята визия за президентството е да бъда активен, но напълно да спазвам конституционните ограничения. Президентските инструменти или отговорности са доста ограничени. Въпреки това, дори и при такъв ограничен набор от инструменти има възможности, от които можем да се възползваме. Използваме част от тях под формата на президентски инициативи. Те не противоречат на дейностите и програмите на правителството, те са насоки за това къде трябва да вървим.

Един от примерите е проектът „Хай Парк“, който беше обявен преди месеци. Има около 100 хектара земя в Ереван, в близост до Мемориалния паметник на Арменския геноцид, и моето предложение е да го подобрим и да го превърнем в парк. Този парк трябва да има няколко значения, едно от които е да бъде парк на паметта. Големия парк ще включва малки градини, които трябва да представляват изгубените региони на Армения в историческа Западна Армения. Втората част на парка трябва да бъде представена от арменската диаспора. И третата част трябва да символизира съвременна Армения.

Всъщност това е идея, която има за цел да обедини всички. Това трябва да бъде парк на арменското единство. Това няма да е парк, където трябва да има кафенета или ресторанти. На първо място, нашата страна се нуждае от такава градина като източник на чист въздух. Паркът може да се превърне в красиво място за събиране на арменски граждани и техните гости вечер. Това е президентска инициатива, насочена към националното единство.”

В отговор на един от повдигнатите въпроси президентът подчерта важността на националното единство. "Трябва да разчитаме на собствените си сили, заяви президентът Саркисян. - Имаме силна държава, успешна и обединена диаспора. Вярвам, че заедно ще бъдем много силни." Президентът отбеляза, че трябва да използваме ефективно факта, че много арменци живеят в чужбина. „Нашата задача е да се възползваме максимално от тази възможност, да направим Армения по-сигурна и по-силна“, каза той.

Говорейки за граничното напрежение в рамките на въпроси и отговори, президентът отново подчерта. „При тези обстоятелства, когато целият свят се бори с коронавируса, нашите съседи решават да предприемат военни действия. Това е нечовешко. Реалността е, че Азербайджан започна този конфликт на границата, и реалност е фактът, че арменските въоръжени сили показаха, че те са най-мощната армия в региона."

Засягайки въпроса защо той прекарва толкова много време с младите, защо за него са важни такива дискусии, президентът Саркисян каза. „Мисля, че въпреки че сме много стара нация, също така ние сме много млади. Този град също е млад. Той е на повече от 2800 години, но е много млад. Това е град, в който всеки чужденец може да види неговата жизненост. Армения е една от водещите страни в света по отношение на създаването на стартъпи, тъй като ние сме млада нация. Аз смятам себе си за млад президент. Моят съвет към вас е – когато преценявате кой е млад или стар, никога не смятайте броя на годините, които е живял. Да си млад зависи от това колко млади са твоят дух, ум, мислене. Млади са хората, които са готови да се учат всеки ден.

Считам за една от отговорностите на президента да бъде учител. Преподавал съм в Ереванския държавен университет, след това в различни университети по света, включително в Кеймбридж. Да преподаваш означава да споделяш опита. За мен преподаване означава да уча и от вас, оставайки млад като вас. Тъй като сме млада нация, се надявам, че винаги ще останем такива, и бих искал следващите президенти да са по-млади, да посветят част от времето си на по-младото поколение, помагайки им да бъдат успешни в живота."

Един от въпросите, повдигнати от участниците в лятното училище, беше за околната среда. Президентът отбеляза, че въпросите, свързани с природата и околната среда, винаги са в центъра на неговото внимание. „Ще имаме голяма полза, ако осигурим чиста, приятна и екологично безопасна среда в страната ни. Армения може да привлече хората със своята чистота. Туристите и чужденците ще дойдат в Армения, ако знаят, че Армения е чиста страна, има девствена природа, страна, в която разбират стойността на световното наследство. Наследството може да бъде историческо, например нашите църкви, история, както и нашето природно наследство. Екологично чистата Армения може да бъде много привлекателна."

Друг въпрос, адресиран до президента, засяга отношенията ни с ЕС и ЕАИС. Президентът Саркисян заяви, че Армения е единствената страна, която има дълбоки връзки с ЕС и е член на ЕАИС. „Трябва да можем да използваме това предимство, нашата уникална мостова позиция между Европа и Евразия, в полза на нашата страна, на нашия народ“, каза той.

Отговаряйки на въпроса за развитието на туризма в Армения, президентът Саркисян първо заяви, че ситуацията в туризма е доста трудна поради коронавируса. "Ще бъдат необходими големи усилия, за да се върнете към предишното положение", заяви президентът. „Важното е Армения да има ясна марка, и трябва да е ясно защо туристът трябва да идва в Армения, а не в друга държава.“ Президентът Саркисян смята международният фестивал STARMUS VI, планиран да се проведе в Армения догодина, за важна стъпка в развитието на туризма.

Говорейки за намерението си да създаде клуб от малки държави, президентът Саркисян заяви, че е имал тази идея преди да бъде избран за президент. „Разговарял съм с ръководители на редица държави и международни организации. Мисля, че тази инициатива ще бъде официално обявена в близко бъдеще", каза той. - Това ще бъде просто клуб, а не съюз или организация, не срещу или в полза на някаква структура, това ще е клуб от малки интелигентни държави. Историите на успешните страни трябва да бъдат представени в този клуб."

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар