четвъртък, 30 юли 2020 г.

АРМЕНИЯ забрани в рамките на ДОБСЕ влизането на турски инспектори в територията на страната

30.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - В контекста на азербайджанското нападение срещу арменската област Тавуш от 12 юли Турция отправя безпрецедентни заплахи

срещу Армения, включително проазербайджански действия, доказателство за което са мащабните военни учения в близост до арменската граница с Азербайджан от 29 юли. Това се отбелязва в изявлението, разпространено от Министерството на външните работи на Република Армения.

„Имайки предвид създалата се ситуация, на 29 юли постоянната мисия на Република Армения в ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) излезе със съобщение до участващите държави в ОССЕ, като информира държавите-членки на ДОВСЕ (Договор за обикновените въоръжени сили в Европа), че Република Армения прекратява инспекциите от Република Турция или участието на турски представители при планирани инспекционни посещения на територията на Република Армения в рамките на ДОВСЕ и Виенския документ.

Според заявлението, това решение на Армения е взето на базата на принципите на ДОВСЕ и на Виенския документ и произлиза от интересите на Армения в областта на сигурността ѝ.

Изпълнението на всяко инспекционно посещение на територията на Република Армения от Турция, което открито подкрепя военните операции на Азербайджан срещу Армения и заявява безпрецедентни заплахи, по-специално от 12 юли 2020 г., ще има отрицателно въздействие върху интересите на Армения в областта на сигурността и може да навреди на сигурността на арменското население.

Армения потвърждава своя ангажимент към ДОВСЕ и Виенския документ, като подчертава, че само инспекциите на Република Турция или участието на поканени турски инспектори на територията на Република Армения ще бъдат прекратени", се казва в съобщението.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар