четвъртък, 30 юли 2020 г.

АРМЕНИЯ призова Израел да прекрати продажбите на смъртоносни оръжия на Азербайджан, понеже последната ги използва срещу мирното население

30.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Според арменския външен министър Зохраб Мнацаканян Израел трябва да прекрати своята смъртоносна сделка с Азербайджан. Мнацаканян каза това в отговор на въпросите на израелската агенция Jerusalem

Post, визирайки продажбата на оръжие от Израел на Азербайджан.

„Продажбата на оръжие на Азербайджан е смъртоносна, защото Азербайджан никога не се колебае да използва оръжията срещу гражданската инфраструктура, срещу цивилното население. Ние постоянстваме  за преследването на този въпрос, той винаги ще бъде неразделна част от нашия дневен ред както на двустранно, така и на международно ниво. "Израел трябва да прекрати своята смъртоносна сделка с Азербайджан", каза Мнацаканян.

Министърът говори и за азербайджанските бойни дронове, които са били свалени от въоръжените сили на Република Армения по време на бойната агресия, която започна Азербайджан в посока на арменската област Тавуш на границата на Република Армения между 12-20 юли. Както се знае тези дронове главно са от израелско производство.

„Тези оръжия са смъртоносни за нас, защото убиват нашия народ. Нашите военнослужещи са неутрализирали оръжията на Азербайджан, независимо от техния предполагаем източник. Има много факти за оръжията, които са използвани от Азербайджан срещу населението и гражданската инфраструктура на Армения и Арцах и събитията от юли предоставиха допълнителни доказателства", каза той.

Зохраб Мнацаканян отбеляза, че юлските събития са вторият опит на Азербайджан да разреши конфликта в Карабах според собствените си условия.

"Неотдавнашното напрежение показа, че демонстрацията на военно превъзходство на Азербайджан се провали мизерно. Станахме свидетели на очевидна грешка в техните сметки", каза Мнацаканян.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар